Business

Uld kan bruges til rigtig meget.

Virksomhed

Uldtråden

Adresse

Nygade 20, 9700 Brønderslev

Telefon

21 80 21 74

E-mail

info@uldtraaden.dk

Webside

https://www.uldtraaden.dk/

Annonce Virksomhedsprofil - 16. juni

Uld – naturens schweizerkniv

Det kan muligvis være, at du allerede nu får kuldegysninger ned ad ryggen ved tanken om uld. Måske dine tanker bliver ledt over på en uldsweater, du blev tvunget i som barn, eller måske at en ellers velmenende bedsteforælder havde været unødigt flink og uden opfordring havde kreeret en ulden hue, som mest af alt duftede lidt af ged på de kolde vinterdage med tøsne. Nu vi har fat i dig, så vil vi gerne fortælle dig, at tiden er blevet en anden.

Uld har en hel række lækre egenskaber, og det bliver faktisk til noget af det mest behagelige tøj, som vi kan komme i nærheden af. Det er dét, vi gerne vil ind på i denne artikel, og forhåbentligt vil vi ved artiklens ende, have givet dig fornyet håb, da du for alt i verden ikke må misse ud på den skønne oplevelse af ordentligt tøj i uldgarn.

Hvad er der så med den uld?

Uld har faktisk en hel række fantastiske egenskaber, som har gjort det til én af de mest almene og anvendte materialer, når det kommer til tøjproduktion – og det værende sig både i dagligdagstøj, men sandelig også i den nyeste mode.

Ulden holder dig varm

Uld er egentligt kendetegnet for sin naturlige bløde tekstur, som kommer af fibrenes opbygning. Fårets underuld, som primært anvendes i tøjproduktion, er nemlig hult indeni. Så frygter du måske, at det betyder, at det er dårligere end andet, men det er straks lige omvendt – luften inde i fibrene virker nemlig som isolering, og på den måde holder ulden dig varm. Helt særligt har merinofårets uld den egenskab, at det varmer dig – selv når det er vådt! Det betyder også, at merinofårets uld ofte er i høj kurs hos vildtmarksmennesker og folk, der er til friluftslivet.

Naturens egen wunderbaum

Uld kan godt dufte som… Ja, uld, når det bliver vådt. Men en helt særlig egenskab ved uld er, at ulden ikke kommer til at lugte af sved, når vi har det på. Uld er nemlig resistent overfor de bakterier, som findes i menneskers sved, og du kan derfor bære en uldtrøje ligeså længe, som du har lyst til. Derfor skal uld også kun vaskes, når der forekommer synlige pletter.

Uld er hydrofil

Det kan godt lyde spøjst, men det er det faktisk slet ikke. Uld er særligt glad for væske, og kan faktisk suge op til 35% af sin egen vægt uden at føles våd. Det synes vi er ret vildt!

Uld er dårligt brændsel

I dette tilfælde er det en ganske god egenskab. Uld er nemlig brandhæmmende, da det fra naturens side af hverken brænder eller smelter. Grunden til den brandhæmmende evne er at fiberen er fyldt med keratin.

Blød som en græsmark

Ud af alle sine kvaliteter, så er den mest påskønnede ved uld stadig sin naturlige blødhed. Dette gør uld til et utroligt dejligt materiale at bære. Hvis du før har oplevet kløe, så har det skyldtes en dårligere kvalitet. Ulds kvalitet måles i såkaldte mikron, som betegner diameteren af uldfiberen i garnet. Jo lavere mikron, jo bedre kvalitet af uld. Der hvor uld mærkes til at klø på huden, er hvor mikronantallet er over 28, og hvor huden generelt ikke irriteres ligger under 28. Merino-uld ligger mellem 17 og 24, og er derfor ganske behagelig på huden.

Nu vi har fremlagt uldens sag, så håber vi, at det kan give anledning til at give ulden en ny chance – som vi har beskrevet tidligere, så er der en lang række gode egenskaber, som gør uld til en superstjerne indenfor tøjproduktion. Snyd nu ikke dig selv for en skøn oplevelse med tøj i uld.