INSPIRATION: Ud over at være et galleri for lokale kunstnere og kunsthåndværkere vil butikken i Fjerritslev også invitere til kulturelle eftermiddagsarrangementer

ERRITSLEV: Kunst- og souvenirbutikken 3D Kunst i Østergade 14, Fjerritslev, har siden åbningen 24. juli i år videreudviklet sig til at blive et kulturelt mødested for lokalbefolkning og gæster udefra.

I forvejen er selve butikken et møde mellem to vidt forskellige kulturer, idet indehaveren, 39-årige Dulce Pequena Santos, er født i Brasilien og har boet i Danmark de sidste 11 år. Hun driver 3D Kunst i nært samarbejde med sine to storesøstre: Minnie, der ligesom Dulce selv bor i Vust, og Dugleidy, der stadig bor i Brasilien med sin familie og kun lejlighedsvis har mulighed for at være i butikken.

Mens Dulce er den, der har ansvar for butikkens drift, sætter Minnie og Dugleidy hver deres stærke præg på de ting, der udstilles og sælges i Østergade 14. Henholdsvis med kunsthåndværk af naturmaterialer og med farvemættede malerier på små og store lærreder.

Men filosofien bag det nye initiativ rækker langt videre end til at omsætte egne værker:

− Mit ønske er, at 3D Kunst også bliver set som en gavebutik, som samler de små lokale, der ligesom vi ikke har en stor produktion, men sammen kan vi danne en fælles plads med smukt kunsthåndværk, fortæller Dulce.

Der er allerede indgået samarbejde med 11 lokale kunstnere, og der er endda venteliste, tilføjer hun:

− I starten var vi kun mine søstre og jeg og to andre kunstmalere, en fra Strandby og en fra Løgstør. Nu har vi en trædrejer fra Sjørring tæt på Thisted, en keramiker fra Vesløs, to pilefletdamer fra Frøstrup, en filtmager fra Thisted, to piger fra Fjerritslev og Thorup Strand med stenkunst, en fra Thisted, der arbejder med læder, og en sød, gammel dame på 80, som laver glaskunst i Næstrup tæt på Thisted.

Josef Kowalski er ny kunstmaler i butikken og tager sit udgangspunkt i det naturalistisk inspirerede landskabsmaleri: Måske et dejligt menneske, en lysende sol, en romantisk måne, et lysende fyrtårn, lidt stille musik, en sød blomsterduft, en smuk stjernehimmel og uendelige vidder gemt til os! som han selv beskriver sit kunstneriske arbejde.

Derudover har søstrene lagt program for en række kulturelle aktiviteter i og ud fra butikken. Det begynder fredag 22. november med et besøg på Solgården Plejecenter for at inkludere beboerne i det, der sker i byen.

− Det er et samarbejde mellem os og aktivitetsmedarbejdere på Solgården. Og kaffe, kage og en god snak kommer ikke til at mangle, fastslår Dulce, der også vil kigge indenfor på plejehjemmet i løbet af december for at synge julesange fra gamle dage.

Lørdag 23. november om eftermiddagen inviterer 3D Kunst på et møde med Monica Neumann, der vil fortælle lidt om sine duftende elektriske lamper fra Tyskland. Det drejer sig om en sikker måde at have duft i huset på, da der ikke er tale om stearinlys.

Fra søndag 1. december til og med 5. januar har butikken en fotoudstilling med amatørfotograf Mogens Kjær, der viser billeder fra Vejlerne og det øvrige Han Herred under overskriften »Min hund, mit kamera og vores daglige gåtur«. Uanset vejret tager Mogens Kjær sin daglige tur, og på trods af nedsat syn indfanger han med sit kamera unikke øjeblikke, som gør tilskueren opmærksom på skønheden omkring os. Det er tanken at udgive en kalender med et udvalg af fotografierne, fortæller Dulce.

Lørdag 11. januar er reserveret til en eftermiddag med forfatteren Tom Rausner, der er uddannet inden for it og elektronik, men har også naturvidenskab, religion, psykologi, myter med videre blandt sine personlige interesser. Han har selv skrevet bogen »Legenden om Mundo Minor«, der stilmæssigt kan kaldes symbolsk realisme og nærmest er en blanding mellem »Ringenes Herre«, et traditionelt folkeeventyr og en nutidig udviklingsroman.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...