VERDENSMÅL: Den kendte klimaekspert satte fokus på både den enkeltes og politikernes ansvar for at stabilisere klimaet

FJERRITSLEV: Den kendte vejrvært og klimaekspert Jesper Theilgaard, der har 40-års erfaring som meteorolog, stod foran et lydhørt publikum, da han gæstede Torvet i Fjerritslev som led i karavanen Danmark for Målene.

Hvis han havde stået for tv-vejrudsigten netop denne dag, hvor han om formiddagen medvirkede ved et tilsvarende arrangement i Hurup, havde han haft både regn og blæst på skærmen. Men det klarede op, og solen skinnede over Fjerritslev, da karavanen nåede Fjerritslev først på eftermiddagen.

Karavanen tager udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling efter klimakonferencen i Paris 2015, og uden at ville agere som dommedagsprofet illustrerede Jesper Theilgaard ubalancen i naturen med et tårn, der er blevet skævt, og som vi alle skal være med til at få til at stå fast igen.

Selv om den enkelte kan gøre sit til at skabe balance – ved at tænke på vores forbrug og eksempelvis nedsætte mængden af kød på bordet – er det politikerne, der skal på banen, hvis det virkelig skal batte noget. Herunder at erstatte fossile brændsler med vindenergi. Ellers vil det tage alt for lang tid, fremhævede han og påpegede, at der allerede er spildt seks år fra COP 15 i København 2009, indtil der skete et gennembrud og blev lavet en bindende aftale mellem et stort antal af verdens lande med COP 21 i 2015.

Jesper Theilgaard fortalte, at han selv var til stede i Paris i de 14 dage, som COP 21 varede, og at det undervejs ikke var givet, at der ville komme et resultat ud af konferencen.

Klimaeksperten havde en god del lokale borgere såvel som seks af Fjerritslev Skoles ældste klasser foran sig, og han fastslog, at påvirkningen af politikerne ikke mindst skal komme via en bevidstgørelse af skoleungdommen.

Rundt om i karavanens pavilloner på Torvet var der mulighed for at få en snak med forskellige aktører inden for natur og grøn omstilling, ligesom en strækning af Østergade foran kroen var spærret af for at give plads til lokale virksomheder, der fremviste energi- og miljørigtige løsninger inden for biler, cykler, solceller og varmepumper.

Fjerritslev Erhvervsstøtteforening og Fjerritslev Handelsstandsforening stod for det lokale islæt af arrangementet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...