Flere end 800 elever var på virksomhedsbesøg og til uddannelsesmesse

JAMMERBUGT: De boglige uddannelser skal ikke overskygge de erhvervsfaglige, og derfor havde skolerne i Jammerbugt og jobcentret torsdag inviteret samtlige 800 elever fra 8. til 10. klasserne til at snuse til en lang række forskellige erhverv ved at besøge flere end 50 virksomheder i Jammerbugt Kommune.

Derefter blev dagen afsluttet med en stor uddannelsesmesse i Jetsmark Idrætscenter.

- Det er vigtigt, der er fokus på de faglige uddannelser. Vi kan se, at virksomhederne mangler arbejdskraft. Særligt i Jammerbugt Kommune, hvor vi har mange mindre firmaer med en til fem faglærte ansat, forklarer Morten Klessen (S), formand for beskæftigelsesudvalget om baggrunden for tiltaget.

- Desuden skal vi prøve at beholde de unge i kommunen, og vi oplever, at mange unge med længerevarende gymnasielle uddannelser forlader kommunen, tilføjer Morten Klessen.

En af de bogligt interesserede elever er 15-årige Sharmeen Moradi, der går i 9. klasse på Saltum Skole. Hun havde besøgt El-gården i Saltum og fik præsenteret forskellige uddannelser som kontor, elektriker og elinstallatør.

Men hendes fremtid går i en anden retning.

- Jeg skal begynde på STX på Brønderslev Gymnasium efter 9. klasse. Jeg ved endnu ikke, hvad jeg gerne vil være. Derfor er det rart, at jeg med gymnasiet får en mulighed for at holde mange døre åbne, siger Sharmeen Moradi.

- Jeg regner med at gå på den naturvidenskabelige linje, og bagefter vil jeg have et sabbatår og så sandsynligvis på universitetet, tilføjer hun.

15-årige Jonathan Nielsen fra 9. klasse på Fjerritslev Skole havde med besøg hos både Fjerritslev Tryk, tøjbutikken Styleup i Fjerritslev samt bilforhandleren H. J. Nielsen fået meget ud af dagen.

- Det var sjovest hos bilforhandleren. Vi fik set værkstedet og hørt om uddannelsen som mekaniker, fortæller han.

Men det var på messen, at han fik mødt repræsentanter for sin store interesse, landbruget.

- Jeg besøgte Lundbæk Landbrugsskoles stand. Jeg skal begynde på skolen efter 9. klasse, siger Jonathan Nielsen.

For at få unges øjne op for de erhvervsfaglige uddannelser, så mener Morten Klessen, at folkeskolen skal have mere fokus på de kreative og håndede fag som eksempelvis sløjd og håndarbejde.

- Desuden skal kommunen være mere skarp til at komme ud til virksomhederne og få et samarbejde med dem om at udbrede erhvervsfaglige uddannelser, siger Morten Klessen.

- på kommunens budget 2019 har vi også oprettet en erhvervsklasse med fokus på de håndede fag for særligt skoletrætte elever med, tilføjer han.

På uddannelsesmessen deltog University College Nordjylland (overbygnings- og akademiuddannelser). Aalborg Handelsskole. Tech College Aalborg. SOSU Nord. AMU Nordjylland. EUC Nordvest (EUD og HHX). Fjerritslev Gymnasium. Nordjyllands Landbrugsskole Lundbæk. Erhvervsskolerne i Aars og VUC&hf Nordjylland.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...