OPERA: W.A. Mozarts uddødelige klassiker er på lærredet som den første af sæsonens opera- og balletfilm

FJERRITSLEV: Søndag 3. november tager Fjerritslev Kino hul på sæsonen med opera- og balletfilm. Det sker med visning af Mozarts »Tryllefløjten«, som er blandt de mest opførte operaer i nyere tid.

Denne farverige eventyrproduktion af det tidløse mesterværk af Wolfgang Amadeus Mozart (1756-91) er blevet en forestilling for hele familien. Det bliver ikke meget bedre end her, hvor den amerikanske instruktør Lydia Steiers fremkalder magiske scener, mens hollywoodstjernen Klaus Maria Brandauer i rollen som bedstefar læser den fantastiske historie om »Tryllefløjten« op for sine tre børnebørn.

Handlingen er inspireret af Christoph Martin Wielands historie »Lulu oder die Zauberflöte«. Librettoen, som Schikaneder præsenterede for Mozart, er en klassisk fortælling om to elskende, der må igennem hårde prøvelser, inden de endelig kan falde i hinandens arme for evigt. Det kommer til udtryk i Papagenos og Papagenas historie, hvor trylleriet og balladen sker.

Men »Tryllefløjten« har også i Tamino og Pamina dybereliggende lag, som fortæller om lysets kamp mod mørket og har betydningslag ind i Frimurerbevægelsen, hvor kærlighed, tilgivelse, tolerance og broderskab var nøgleord. Herfra kommer inspirationen til mange af operaens optagelsesceremonier, ritualer og prøvelser.

Schikaneders formål med »Tryllefløjten« var, at det skulle være underholdning for et forstadspublikum, lystigt som det wienersyngespil, det nu engang er. Uden Mozarts vidunderlige musik ville stykket ikke engang have været en fodnote i operaens historie. Med en styrke, som få kan mestre, holder Mozart de forskellige stilarter – italiensk opera seria, opera buffa og tysk syngespil − sammen og skaber en fantastisk sammenfletning af disse.

Hvor første akt er fest og ballade i bedste eventyrstil, hæver Mozart i anden akt operaen op på et højere plan. Det er ikke kun Tamino, der bliver udsat for prøver; også Pamina bliver underkastet ild- og vandprøven, og dette er bemærkelsesværdigt, da Frimurerordenen kun bestod af mænd. Men for Mozart var prøven på deres kærlighed vigtigere end frimurernes dogmer.

»Tryllefløjten« appellerer til alle, først og fremmest på grund af den vidunderlige musik, fuld af pragt og poesi, som er en af de smukkeste, Mozart har skabt. Teksten lader alle fortolkninger åbne. Er det et eventyr for børn? Eller en afhandling fuld af frimurerisk symbolik? Eller ganske enkelt en populær fabel fuld af allegori?

Constantinos Carydis leder i »Tryllefløjten« et ungt ensemble af verdensklassesangere. Operaens varighed er ca. 150 minutter inklusive pause, hvor der serveres champagne og chips.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...