Det er den bedste måde at stoppe vejvreden

Jammerbugt: Dyt, råb, blink og hasarderet kørsel er hverdag på de nordjyske veje, hvor trafikanterne ofte lader vejvreden løbe af med dem.

Det viser en analyse foretaget for GF Forsikrings fond, som opfordrer bilisterne i Nordjylland til at bevare roen og siger pyt i stedet for dyt og møder medtrafikanterne med varme smil og tålmodighed.

20 procent af trafikanterne i Region Nordjylland er blevet udsat for aggressiv opførsel fra andre trafikanter flere end seks gange det seneste år.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for GF Fonden, der blandt andet arbejder for at øge trafiksikkerheden.

- Her i foråret har jeg igen set flere hasarderede forsøg på overhalinger af landbrugskøretøjer, der naturlig også er på landevejene i denne tid. Det giver farlige situationer og viser ganske klart, hvorfor 9 ud af 10 uheld skyldes adfærd.

- Vi skal alle vise mere hensyn og forståelse, på den måde kan vi forebygge ulykker, siger Gunnar Hansen, der er formand for GF Forsikring og medlem af GF Fondens trafikpriskomite.

Det er ikke kun i Nordjylland og i Region Nordjylland, at trafikanterne mangler overskud til hinanden i trafikken.

I resten af Danmark er vejvreden også til stede, og over en bred kam er den faktisk stigende.

Interessant er det dog at se, at hele 59 procent af de adspurgte mener, at det er de andre trafikanter, der kører mindre hensynsfuldt, mens det kun er 9 procent af de adspurgte, der svarer, at de selv kører mindre hensynsfuldt.

- Det er meget pudsigt, at de fleste danskere forestiller sig, at det kun er alle de andre, der opfører sig aggressivt i trafikken. For i virkeligheden kan den største egoist bag rattet være en selv. Derfor er det faktisk også relativt enkelt at gøre noget ved vejvreden, hvis blot danskerne vender blikket indad, viser hensyn til deres medtrafikanter og tager en dyb indånding, inden de lader vejvreden løbe af med dem, siger Gunnar Hansen.

9 ud af 10 uheld i trafikken skyldes adfærd, som for eksempel høj fart, uopmærksomhed og manglende brug af sikkerhedssele - og også aggressiv adfærd.

Vejvrede fører til uopmærksomhed og til farlige situationer, og det er årsagen til, at GF Fonden med forskellige initiativer sætter fokus på aggressiv adfærd i trafikken i hele 2020. Bl.a. via en lille test, hvor danskerne på underholdende vis kan reflektere over, hvor tålmodige de er i trafikken.

Samtidig støttede GF Forsikrings fond også udgivelsen af debatbogen ”Stop! Trafikal egoisme” af køreskolelærer, Carina Bach, og folketingsmedlem og trafikordfører fra Venstre, Kristian Pihl Lorenzen. Bogen udkom i juni.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...