KIRKEHISTORIE: Johnsonnitterne - Guds Menighed

Vi fortsætter her artikelserien om trossamfund i Jammerbugt gennem tiderne.

Artiklerne er skrevet af Simon Jacobsen.

Den dansk-amerikanske evangelist Morris Carl Johnson, der kom i Danmark i 1910, var i årene fra 1912 til 1915 årsag til en stor og bemærkelsesværdig vækkelse i Løkken, som resulterede i stiftelsen af Guds Menighed i Danmark og Sverige. I begyndelsen blev tilhængerne kaldt Johnsonnitterne.

Morris Johnson blev landskendt på grund af de falske anklager, der blev rejst imod ham: at han skulle være hvid slavehandler. Dramaet i Løkken involverede USA’s ambassadør i Danmark, Danmarks statsminister, der også var justitsminister, kulturministeren, amtmanden i Hjørring, biskoppen i Aalborg, chefen for statspolitiet, tusindvis af tilhørere og tilskuere, heriblandt masser af unge kvinder. Om dette, biografien af Morris Johnson, meget mere om vækkelsen og Guds Menighed kan der læses i bogen ”Den store vækkelse”, som Simon Jacobsen har skrevet.

Guds Menighed var en reformationsbevægelse, som havde sit udspring i Anderson, Indiana, USA. Church of God/Guds Menighed blev stiftet i 1881 af præsten Daniel Sidney Warner.

Edel og Niels Rendbæk fra Pandrup, som mest virkede i Jetsmark, emigrerede til USA i 1889, hvor de straks kom i forbindelse med Guds Menighed og blev involveret i arbejdet med at sprede evangeliet. I 1909 rejste de tilbage til Pandrup, og den kun 18-årige Morris Johnson rejste til Danmark sammen med dem.

Vækkelsen i Løkken bredte sig som ringe i vandet, og samtidig med, at der blev etableret en menighed i Løkken, holdt Morris Johnson, Niels Rendbæk og andre prædikanter møder rundt om i landsdelen og flere steder i landet.

Der fandtes ingen menighedsprotokol, men i 1920 mente man, at der var mere end 1.000 personer tilknyttet Guds Menighed i Danmark. Gennem tiden har der været menigheder eller holdt regelmæssige møder i følgende byer: Sindal, Tårs, Ilbro, Hjørring, Løkken, Ingstrup, Saltum, Fårup, Pandrup, Hune, Blokhus, Rødhus, Kås, Moseby, Vadum, Biersted, Hou, Bælum, Hørdum, Solbjerg, St. Brøndum, Øster Hurup, Aalborg, Brovst, Thisted, Hobro, Randers, Herning, Gladsaxe og København.

Morris Johnson byggede Guds Menigheds første kirke i Danmark, Eben-Ezer kirken i Hjørring, der blev indviet 12. juli 1914. Efterfølgende blev missionshuset Bethesda, Nørregade 10, Kaas, bygget i 1916. I 1962 fik Bethesda en ny facade, så huset fremtrådte som en kirkebygning. Endelig blev der bygget et missionshus på Svanemosevej 1 i Moseby i 1930.

Kaas blev hovedsæde for kirkesamfundet, og her blev også de årlige landsstævner holdt gennem flere årtier.

I 1983 ophørte Guds Menighed i Jetsmark, Bethesda blev solgt, og kirkebygningen blev senere nedrevet. Frikirken Guds Menighed findes ikke længere i Danmark. Den sidste menighed er i dag en del af Missionsforbunds-menigheden Saralystkirken i Aarhus. I USA og Canada går 250.000 mennesker til gudstjeneste i 2.100 Church of God-menigheder(Guds Menighed) i dag.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...