10 unge ledere er blevet oplært i at arrangere lejre - og 43 børn har fået et kærligt ferieophold

HVIDERUSLAND: I dag, fredag 31. juli, slutter en femdages erstatningslejr for, hvad der skulle have været årets Tjernobyllejr på Bulbjerghjemmet i Nørklit og med ture ud i det nordvestjyske. Den måtte aflyses på grund af coronasituationen, men de penge, som Tjernobylforeningen i fjor sendt med kirkens folk hjem til forberedelse af årets tur, er i stedet anvendt på en erstatningslejr hjemme i Hviderusland.

Det fortæller Helle Pedersen, Stenbjerg, der er næstformand i Tjernobylforeningen. Via tolk har hun været i kontakt med lejren og har fået tilsendt nogle billeder:

- Når man ser på billederne, dukker der noget specielt op. Jeg kan se både kander er fra Thy Rock og gule bluser fra Mascot (lejrens tøjsponsor, red.), fortæller hun.

Sommerlejr har været i landsbyen Kamenka, hvor Bobruisk-kirkens rehabilitationscenter befinder sig. Det er ca. 170 km nordøst for hjembyen i nærheden af hovedstaden Minsk.

I mailen fra Hviderusland hedder det, at lejrens formål er at støtte teenagere, som også selv lærer at være med til at arrangere en lejr. For de mindste har der været sjove aktiviteter og undervisning i kristendom. Alt i alt har 68 personer været med på lejren, nemlig 10 erfarne ledere og fem køkkenmedarbejdere samt 10 unge i alderen 14-17 år og 43 børn i alderen 7-12 år. Så lejren har givet plads til lidt end turene til Danmark gennem de seneste mange år, hvor antallet af børn hvert år har været 36.

Hovedemnet på lejren har været kærlighed til ”ud og mennesker”. Børnene har hørt om fem kærlighedstegn - tidsfornemmelse, anerkendelse, hjælpsomhed, berørthed og gavmildhed. På den måde lærer børnene at vise sin kærlighed til Gud og andre menneske, hedder det i mailen. Om dagen har der været fælles leg, hvor alle har deltaget. Derefter har de unge ledere leget med de mindre børn - mest populære boldspil og andre udendørs aktiviteter. Derudover har der været dyste i at pynte kager, tegne konkurrencer, lave håndarbejder af ler og at lære engelsk gennem leg: ”Vi har fokus på at takke Gud for alle Hans livsgaver. Vi synger, danser og nyder det sociale samvær,” hedder det i mailen fra torsdag aften.

De fleste børn kommer fra Bobruisk, men et par stykker er fra Minsk. Og de lokale landsbybørn i Kamenka har kigget forbi ,og de har så fået et måltid mad.

Med lejren er det så alligevel lykkedes for kirken i Bobruisk med støtte fra Danmark at gennemføre et ferieophold for hviderussiske børn, der er fysisk, psykisk og socialt er påvirket af senskaderne fra 1986-atomkraftulykken i Tjernbobyl, der gik allerhårdest ud over Hviderusland.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...