FERNISERING: Malerier fra Han Herreds guldalder trak mange besøgende til Fjerritslev Kirkecenter på åbningsdagen

FJERRITSLEV: Der var fyldt op på alle stole i Kirkecentrets multisal, da det lokalhistoriske projekt »Kunsten i Han Herred« holdt fernisering på årets store udstilling om Svinkløvmalerne.

Kunstudstillingen er et led i markeringen af det nye Svinkløv Badehotel, og tidligere hotelejer Lise Emborg var inviteret til at holde åbningstalen. Den bevægende historie om hotellets brand og genopståen i sin velkendte skikkelse sad tydeligt i kroppen på Lise Emborg, da hun indledte sin tale:

− Det er vist ikke bare mig, der har savnet og med stor spænding set frem til genåbningen af Svinkløv Badehotel. Genåbningen har også givet inspiration til denne udstilling.

− Vores fascinerende natur griber de fleste folk om hjertet, så der er ikke noget at sige til, at kunstmalerne vendte tilbage igen og igen og dermed blandt andet har givet materiale til denne udstilling.

Lise Emborg mindedes sine 22 år som hotelvært, hvor der også altid var skiftende kunstudstillinger i stuerne. Hun noterede sig, at der faktisk ikke er et eneste maleri af Svinkløv Badehotel blandt de udstillede klassiske værker i Kirkecentret, og som et fornøjeligt appendiks til sin tale fremdrog hun derfor et lille udvalg af, hvordan inspirationen til at udtrykke sig kunstnerisk er sprunget direkte ud af badehotellet: 10-årige Carolines silketryk, P.B.’s akvarel, Jette Frølichs papirklip og Martin Bigums forstudie til en serie oliemalerier.

Også Else Sørensen, der er en af Lise Emborgs forgængere på Svinkløv Badehotel, var blandt gæsterne ved ferniseringen.

I sin velkomst opridsede formand Herdis Lau Nielsen baggrunden for udstillingen og takkede for den store velvilje, som styregruppen har mødt undervejs i forberedelserne, særligt fra menighedsrådet og de mange private udlånere.

Der var endvidere lejlighed til fællessang efter Han Herred Sangbogen, akkompagneret af Johan Svaneborg og Erik Nordholt på violin og Niels Kraghede på harmonika. Trioen havde også indøvet

»Svinkløvdansen« af Fjerritslevs kendte komponist Chr. Sand Kjeldsen, og 87-årige Svaneborg kunne endda introducere de tilhørende dansetrin, som han kender fra sin ungdom.

Kirkecentrets forskellige rum danner en perfekt ramme om de omkring 80 udstillede malerier, og det er første gang, der specielt rettes et samlet fokus på gruppen af Svinkløvmalere ved ikke blot at vise deres værker, men også at fortælle historien om kunstnerne og deres færden i naturen og blandt egnens nøjsomme befolkning. Gennem researchen viser det sig nu, at der faktisk eksisterede en slags kunstnerkoloni omkring Svinkløv, om end den ikke skabte samme furore som i Skagen.

Også blandt de besøgende i weekenden var der glæde og begejstring at spore over den store samling af værker fra blandt andre Albert Kongsbak, Anna E. Munch, Johannes Wilhjelm, Knud Larsen og Knud Sinding. Selv Jesper Kinch Andersen, Struer, der er opvokset i Slettestrand og har bidraget væsentligt til projektet med sit store kendskab til Svinkløvmalerne, fik en række aha-oplevelser under rundturen:

− Flere af billederne har jeg kun set på internettet. Nu stod de lyslevende foran mig!

Der er åbent i udstillingen hver dag til og med 30. juni, og der er fri entré.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...