Frisk luft: Ny rapport anbefaler, at rekreative stier og ruter koordineres på nationalt plan

Camønoen, Hærvejen, Gudernes Stræde, Øhavsstien, Fjordstien og Kyst til Kyst-stien. Navnene lyder velkendte for mange danskere, for afmærkede stier og ruter i naturen er populære for friluftsudøvere fra ind- og udland.

Ny rapport anbefaler, at rekreative stier og ruter koordineres på nationalt plan. Der er både behov for at skabe fælles kvalitetsstandarder for stier og ruter, og for at samle formidlingen, så det er nemt for vandrere, cyklister, ryttere og andre friluftsbrugere at få overblik over mulighederne i naturen.

Men Danmark kan gøre mere for at udvikle, samle og koordinere de eksisterende stier og ruter, fastslår ny rapport. Der er blandt andet behov for at binde de rekreative muligheder bedre sammen, skabe fælles kvalitetsstandarder og formidle ruterne på en samlet platform. Det peger nogle af anbefalingerne i den nye rapport ”Fremtidens stier og ruter” på. Den bygger på en række undersøgelser og på både danske og internationale erfaringer med stier og ruter som udgangspunkt for friluftsliv og naturturisme.

Ifølge tal fra Idrættens Analyseinstitut bruger 64 % af danskerne afmærkede stier og ruter og 41 % gør det mindst et par gange om måneden.

Fællesnævneren for rapportens i alt 10 anbefalinger er, at en national koordinering og organisering af stier og ruter vil styrke området markant.

- På den baggrund ser vi et stort potentiale for at koble stier sammen på kryds og tværs, for eksempel på tværs af kommunegrænser. Vi kan også få kortlagt, hvor der er huller i Danmarkskortet og derved åbne for at skabe flere stier, der på sigt kan binde landet sammen og give os helt unikke muligheder for at opleve Danmarks natur til fods, fra cykelsadlen eller fra vandsiden i kajak, siger Niels-Christian Levin Hansen, der er ny formand i Friluftsrådet.

Den nationale koordinering gælder også formidlingen af stierne. I dag bruger kommuner, turismeaktører og organisationer resurser på at formidle på forskellige platforme.

- Vil man finde stierne i dag, skal man nærmest kende navnet eller vide, at den er der, for at kunne søge. Det burde være nemmere at planlægge sin tur og se hvilke muligheder der er, både for lokale og for turister. Hvis vi skal have flere til at tage ud i naturen, så skal det være let og ligetil for alle, siger Niels-Christian Levin Hansen.

Han peger på, at vi kan lære noget af lande som f.eks. Schweiz og Norge, hvor der findes en samlet platform, der formidler ruter til vandring, kanosejlads, cykling og overnatning. Her er også mere standardiseret kortmateriale og formidling af natur og oplevelser undervejs.

Det er ikke en centralisering eller ensretning af stierne rapporten anbefaler. Der skal fortsat være plads til forskellighed og lokal identitet branding, men det skal være nemmere for naturgæsterne at finde information ét sted.

Rapporten findes på hjemmesiden friluftsraadet.dk/stier-ruter-naturen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...