FOLKELIG MANIFESTATION: Alle og enhver kan være med til at opleve det helt specielle nærvær og den hyggelige, fortættede stemning på Dyrskuepladsen i Fjerritslev

FJERRITSLEV: Der er lagt op til et af årets højdepunkter − ikke blot for Fjerritslev, men i hele Jammerbugt – når tredje udgave af Stafet for Livet afvikles på byens smukke dyrskueplads i weekenden 31. august og 1. september.

Arrangementet er en bredt folkelig manifestation, hvis vigtigste formål er at støtte den landsdækkende indsats mod kræft under overskriften »En dag, en nat, en fælles kamp«, og weekenden bærer præg af både fest, fællesskab og eftertanke. Sidste år blev der i Fjerritslev indsamlet næsten 400.000 kroner til Kræftens Bekæmpelse.

Stafet med vokseværk

Fra godt 900 deltagere i 2017 voksede den lokale udgave af stafetten sig hurtigt større og talte hele 1.461 tilmeldte i 2018, og forventningerne til årets event ligger på samme niveau.

− Vi er blevet landskendt på grund af de mange deltagere, og vi bliver ofte kontaktet af folk fra andre dele af landet, der spørger: Hvad er det, I gør? fortæller Anne Marie Holm, der igen i år er koordinator for den store begivenhed.

– Ud fra de mange tilmeldte hold og de positive tilkendegivelser i form af sponsorstøtte tror vi på lige så stor succes som tidligere, tilføjer hun.

24 timer i bevægelse

Hovedidéen bag Stafet for Livet er, at flest mulige tilmeldte hold er i bevægelse gennem 24 timer, og i Fjerritslev foregår det ved, at holdenes deltagere på skift går eller løber ad en rute gennem Dyrskueskoven. Prisen for at være med i stafetten er 100 kroner pr. voksen og 50 kroner pr. barn.

Hvis man ikke i forvejen har fået tilmeldt sig et af de mange hold, som lokale foreninger, organisationer, virksomheder eller privatpersoner står bag, kan man blot møde op på dagen og blive en del af Åbent hold.

− Bare hop ind og vær med! opfordrer Anne Marie Holm. – Der er ikke tale om nogen form for konkurrence. Enhver kan gå eller løbe fuldstændig i sit eget tempo.

Fri adgang til pladsen

Anne Marie Holm understreger endvidere, at det langt fra er en betingelse at deltage i runderne for at opleve, hvad Stafet for Livet er. Enhver er velkommen til at besøge pladsen, og der er fri adgang hele weekenden:

− Giv dig selv en god oplevelse af den helt særlige stemning, der er!

De enkelte hold har egne boder og telte, hvor der er forskellige aktivitetsmuligheder, ligesom der er et særligt telt med oplysning om Kræftens Bekæmpelse. Derudover vælger mange deltagere at overnatte og bo på pladsen helt fra fredag aften til søndag middag, hvor arrangementet slutter.

Lysceremoni er et højdepunkt

− Der opstår efterhånden et særligt nærvær og en hyggelig, fortættet stemning med lys på ruten gennem skoven, fortsætter Anne Marie Holm.

Hun fremhæver især lørdag aftens lysceremoni, der begynder klokken 21 med lystale ved sognepræst Inger Øeby Pedersen. Som ramme om dette stemningsfulde indslag er der på forhånd solgt lysposer, hvorpå den enkelte kan skrive sin egen tekst, hvorefter poserne med de tændte lys stilles op i formation, eksempelvis som logoet for Kræftens Bekæmpelse.

Fighterne får eget mødested

Mennesker, der oplever eller har oplevet kræftsygdommen på egen krop, er særligt inviteret som æresgæster og deltagere på det såkaldte Fighter-hold. Alle Fightere får tilbud om at være iført en gul T-shirt i løbet af stafetten, men det er ikke nogen betingelse for at være med på holdet, understreger Anne Marie Holm. Den gule T-shirt symboliserer ifølge konceptet fra Kræftens Bekæmpelse fællesskabet og kampen mod kræft.

Ikke overraskende forklarer Anne Marie Holm, at det kan være forbundet med mange stærke følelser at være på Fighter-holdet. Og da arrangørerne gerne vil undgå, at nogen føler sig udstillet, har man i år valgt en lidt anderledes start på stafetten end tidligere år, hvor Fighterne som de første gik deres egen runde under stor opmærksomhed.

I år får Fighterne deres eget mødested med brunch i madteltet fra klokken 10.30. Herefter begynder de deres runde som fortrop for alle de øvrige hold, når stafetten sættes i gang omkring klokken 12.20 med Brovst Pigegarde i spidsen. Forinden holdes åbningstalen af Lisa Kjær Gjessing, der er ambassadør for Stafet for Livet, ligesom sognepræst Pernille Vigsø Bagge står for en særlig tale til Fighterne.

Mad efter ny Fjerritslev-model

En anden af årets nyskabelser er et helt specielt madkoncept – kaldet Mad-stafetten – som i al sin enkelhed går ud på, at stafettens deltagere og de besøgende på pladsen kan købe et madarmbånd til 130 kroner og derved få adgang til fuld forplejning eksklusive drikkevarer under hele stafetten. Madteltet vil være åbent hele weekenden med en alsidig menu, der kan variere fra time til time.

Idémanden bag Mad-staffen – eller Fjerritslev-modellen, som tænkes udbredt til hele landet − er fiskehandler Michael Christophersen, som tidligere har taget initiativer til støtte for lignende projekter. Råvarerne bliver tilvejebragt via donationer fra blandt andet fødevarevirksomheder og restaurationer foruden et tæt samarbejde med Nordjysk Fødevareoverskud, der hver uge indsamler i omegnen af fire tons overskudsmad fra grossister og detailforretninger.

Alle kan spise med

Af hensyn til planlægningen og for at begrænse madspild skal armbåndene bestilles senest fredag 23. august.

− Der er givet tilsagn om mad til 1.000 personer. Vi har ingen udgifter til konceptet, så indtægten går ubeskåret til Stafet for Livet, uddyber Anne Marie Holm. Udleveringen af bestilte armbånd begynder allerede fredag aften før selve stafetten mellem klokken 17 og 20.

− Kom og spis med. Man kan bare gå til og fra pladsen, som man vil, i løbet af weekenden. Jo flere jo bedre! lyder det fra stafet-koordinatoren.

Hele det omfattende program – inklusive en række underholdende indslag for børn og voksne – fremgår af annoncering i de lokale ugeaviser.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...