TREKRONER: For fem år siden lød den kedelige besked, at Jammerbugt kommune ville lukke eller lægge de kommunale småskoler sammen. Dengang forudså mange af Trekroners ca. 1.350 borgere fordelt på de seks områder - Trekroner, Haverslev, Bonderup, Skræm, Manstrup, Bejstrup - en langsom død for landsbyerne, men i stedet for fortvivlelse og opgivelse valgte en flok frivillige borgere at tage sagen i egen hånd.

De startede i samarbejde med Jammerbugt kommune projektet: "Trekroner - Liv i by og skole".

- I de seneste fem år har vi i fællesskab med kommunen arbejdet hårdt på at holde liv i vores små samfund og skoledistrikter. Projektet er båret af et unikt samarbejde mellem medarbejdere i kommunale institutioner, egnens foreninger og de mange frivillige. Vi har blandt andet bevaret livet i skolen og fået en lille købmand, fortæller bestyrelsesmedlem Sanne Pedersen.

De mange mindre projekter og arrangementer har skabt liv, fællesskab og stort engagement i og omkring Trekroner, så nu handler det om at fastholde gamle og tiltrække nye beboere.

- Vi opfandt ’Landsby på prøve’ for fire år siden, for at trække nye borgere til. I år købte vi så et hus til projektet, og lokale firmaer og frivillige hænder hjalp med at sætte huset i stand. Idéen er, at huset kan lånes i tre måneder, hvor alt er betalt - bilen står klar, huslejen er betalt og fritidstilbud mm. er inkluderet i opholdet. Så kan folk prøve at bo her og mærke på egen krop det fællesskab og de kvaliteter, vi har at byde på, fortæller Sanne.

Lige nu bor der en hollandsk familie i huset.

- De har boet her i tre måneder og er begyndt at kigge efter en permanent bolig i området. At vores projekt ser ud til at bære frugt, gør mig ovenud lykkelig og stolt, siger hun.

’Landsby på prøve’ er blevet en stor succes, og mange mindre kommuner rundt omkring i landet har kopieret ideen. Men i stedet for at sole sig i succesen, har bestyrelsen i ’Trekoner - Liv i by og skole’ igangsat endnu et projekt - nemlig en boligrotation blandt byens borgere.

- Vi er ved at skabe en model, der skal skabe en boligrotation. Idéen er, at de ældre par med børn, der er fløjet fra reden, som sidder i deres store familiehus kan flytte i en mindre bolig, mens en ny ung familie kan overtage huset, fortæller Sanne.

Især boligprojekterne imponerer juryen ved årets homePrisen, som består af Lene Beier, kendt fra TV2, og kommunikationsrådgiver Christian Have samt Christina Øjerson Hvidberg fra home.

- Vi er virkelig imponerede over det engagement og fællesskab, der ligger bag projektet, og især boligprojekterne med ’Landsby på prøve’ og boligrotationen taler til mit bolighjerte. Vi håber, at projektet vil blive kopieret i endnu større skala, end det allerede bliver nu, fortæller Christina Øjerson Hvidberg fra homes marketingafdeling.

Hun oplyser, at der bliver holdt en stor, festlig overrækkelse af homePrisen 2018 og præmiechecken på 20.000 kr. i begyndelsen af december.

Førstepræmien i homePrisen 2018 på 30.000 kr. går til træningsfællesskabet SICK Project i Aarhus.

Sidste år var der også præmieregn til nordjyske projekter i homePrisen.

Lørslev Café& Kulturhus vandt førsteprisen, og publikumsprisen gik til håndboldprojektet for udviklingshæmmede børn, Lykkeliga.

Årets jury, som igen i år består af Lene Beier, kendt fra TV2, og kommunikationsrådgiver Christian Have samt Christina Øjerson Hvidberg fra homes marketingafdeling, har udvalgt 1. præmien og 2. præmien på hhv. 30.000 og 20.000 kr. Publikumsprisen på 10.000 kr. går til det projekt, der får flest stemmer.

Det blev i år ’Trøstemus Danmark’, Herlev.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...