I et samarbejde med borgerforeningen, har forældrebestyrelsen i børnehave og vuggestue skabt et biodiversitetsprojekt

SKOVSGÅRD: I et samarbejde med borgerforeningen, har forældrebestyrelsen i Skovsgård børnehave og vuggestue skabt et biodiversitetsprojekt for at få naturen tilbage i byen. Snart kan projektet begynde at spire, når der vil blive plantet alverdens træer og blomster på markedspladsen i Skovsgård.

Med hjælp fra naturvejleder Gitte Tjørnehøj, ender pladsen forhåbentligt som et naturskønt område for byens borgere samt de dyr og planter, der har gavn af beplantningen. De nye planter, der skal vokse på markedspladsen, har nemlig til hensigt at bevirke biodiversiteten.

- Markedspladsen er lige nu sumpet, uskøn og ubrugelig. Vej og Park sidder tit fast, når de skal slå græsset. Hvorfor ikke gøre nytte af den ubrugte plads, spørger Pernille Borup Mortensen, der fik idéen til projektet.

Hun sidder i bestyrelsen for børnehaven i Skovsgård, og tilbage i 2018 søgte hun sammen med resten af bestyrelsen Naturpuljen til et biodiversitetsprojekt.

- Omdrejningspunktet for ansøgningen i 2018 var at undersøge, om det er muligt at få insekterne tilbage med relativt få tiltag, forklarer Pernille Borup Mortensen,

Flere fik øjnene op for den danske natur med DR-programmet ”Giv os naturen tilbage”, der i år satte lys over vigtigheden af biodiversiteten. Pernille opdagede til sin store glæde, at man på dr.dk kunne søge sin egen ”vild have”-mentor, der har til formål at hjælpe dyrevenlige områder på vej i private haver såvel som åbne pladser. Hun fik tildelt Gitte Tjørnehøj, der har skitseret en masterplan for, hvorledes markedspladsen skal gøre Skovsgård vild med vilje.

- Jeg har tænkt og drømt lidt, siger Gitte Tjørnehøj og fortsætter:

- Jeg har lavet en masterplan, hvor jeg har forsøgt at skabe en hyggelig stemning. I planen har jeg valgt at sætte det naturlige for området i centrum, da sump- og vådområder faktisk er naturområder der er en mangelvare.

Markedspladsen har vist sig at være et rigtig godt grundlag for et rigt planteliv, og forhåbentligt - i kraft af dette - også et rigt dyreliv.

Til ”vild med vilje”-projektet har både Norlys og vækst Jammerbugt hver især doneret 20.000 kr., og så er projektet en af mange under #voresjammerbugt.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vores fokus på biodiversitet gennem”Vild med vilje”-projektet vil sprede sig rundt i kommunen, siger Pernille.

Hun arbejder som vejleder på FGU i Aabybro, hvor produktionsgrundlinjen har et ”Byg, bolig og anlæg”-hold. De har lige nu fokus på emnerne hverdagsaktivisme samt frivillighed gennem projektet #voresjammerbugt, og vil derfor hjælpe til med arbejdet.

- Lige nu er de startet pergolaen til markedspladsen, og de vil få hjælp af AGU til at lave flagermusekasser, fortæller Pernille.

”Vild med vilje”-projektet bliver båret af frivillighed. Der er masser af planer for det store, sumpede græsareal. Vej og Park i Jammerbugt Kommune vil grave hul til en sø, som forhåbentligt vil blive udnyttet af frøer, tudser og andre vandlevende dyr. Pen & Papir Brovst har doneret trillebør samt plastikskovle, og så har Kås Blomster doneret forskellige græsser.

- Det har kunnet lade sig gøre på grund af den store opbakning og glædelige sammenfald, fortæller Pernille og fortsætter: - Det er fantastisk, når tingene går op i en højere enhed som her.

Markedspladsens nye, vilde udtryk skal være til alles fornøjelse. Vuggestuen har dog et lille område kun for børnene, der her, i forbindelse med biodiversitetsprojektet i 2018, har egen køkkenhave.

- Vi planter hjemmehørende arter, så vi tiltrækker de danske insekter, fugle og andre dyr, fortæller Pernille.

I løbet af efteråret og vinteren vil to shelters blive bygget med dertilhørende bålplads samt en pergola med bålsted og udekøkken.

- Natur tager tid. Vi vil ikke se resultatet lige med det samme, men alt vi gør nu, bærer frugt senere hen, siger Pernille.

Plantedagens 1. etape skulle være igangsat lørdag 24. oktober, men med de opdaterede restriktioner, var det ikke muligt at invitere byens folk. I stedet har Pernille sammen med børnehaven sørget for at plante alt, borgere allerede havde doneret til projektet for forøget biodiversitet.

Hun er glad for at mærke så mange, der støtter op om projektet, og Pernille håber, at man fortsat vil donere, hvad man har af hjemhørende planter og frø, man måske har i overskud fra egen have, så man sammen kan blive vilde med vilje.

- Desto flere vi er, desto bedre, siger Pernille, der håber at man vil tage kontakt, hvis man gerne vil bidrage til udviklingen af markedspladsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...