FORTÆLLING: Anders Bilgram har med 10 års forsinkelse forfattet bogen Eventyrlig Ishavsfærd om sin rejse rundt om nordpolen. Undervejs blev den langt mere end en bog - den blev et minde om en ven

Fredag eftermiddag kunne Anders Bilgram, eventyrer og indehaver af Nordisk Brænderi, tage imod venner og bekendte fra nær og fjern med åbne arme og en knitrende ny bog.

Bogen, Eventyrlig ishavsfærd, placerer læseren på første parket på den fantastiske, forunderlige og - ind i mellem - farefulde færd, Anders Bilgram gennem mere end 10 år kastede sig ud i ved Grønlands ishav, da han som den første rejste hele vejen rundt om Nordpolen fra 1996 til 2006.

Rejsen tog så lang tid, fordi den lange rejse kun kan foretages i de få måneder på året, hvor ishavet ikke er bundfrossent og ufremkommeligt. På den måde blev tre måneder hvert år gennem et årti dedikeret til at gennemføre eventyret.

At udgive de dragende fortællinger om rejsen langt mod nord har længe været planlagt - en rejse, som Anders Bilgram drog ud på sammen med blandt andet sin gode ven og faste rejsemakker, Frederik Heilmann Lynge.

Sammen havde de planlagt at udgive bogen. Frederik Heilmann Lynge skulle levere billederne til, mens Anders Bilgram skulle forfatte teksten, godt suppleret af Frederik Heilmann Lynge.

Men det var som om, bogen ikke kaldte på at blive skrevet - de følte ikke, at de havde travlt. At der var så meget andet at tale om, selvom de begge lidt løst og løbende arbejdede på den og i fællesskab hyggede sig med det.

En brat opvågning

Den fælles bog blev aldrig færdig. I 2016 gik Frederik Heilmann Lynge pludselig bort. Og selvom han havde kastet sig ud i mange farefulde eventyr, gik han bort på en ganske almindelig dag, hvor hans hjerte blot holdt op med at slå.

For Anders Bilgram blev det en brat opvågning.

Det blev ikke deres fælles beslutning, hvornår det sidste punktum skulle sættes, hvornår den sidste fortælling blev fortalt. Deres eventyr var slut - og det var alt for tidligt.

- Der går ikke en dag, hvor jeg ikke tænker på Frederik, fortæller Anders Bilgram med en klump i halsen.

Gennem 10 år havde de rejst sammen, leet sammen og ind i mellem frygtet for deres liv i fællesskab, når isbjørnene stod på spring eller russiske styrker pludselig dukkede op på havet, når man mindst ventede det.

At skrive bogen færdig blev pludselig livsnødvendigt for Anders Bilgram. Gennem to somre lukkede han sig inde med computeren og skrev med en dræbende ihærdighed, mens hans familie hyggede sig i solskinnet.

Erindringen om en ven

De mange timer ved computeren kastede en 400 sider lang fortælling af sig, som blev krydret med Frederik Heilmann Lynges billeder, anekdoter og nedfældende erindringer om rejsen med Anders Bilgram. En rejse, der ændrede dem begge.

Men der var kun en tilbage til at fortælle.

- Det blev ikke den bog, vi havde planlagt. Vi havde tænkt, det skulle være en coffeetable bog, med store billeder, fortæller Anders Bilgram og lader hånden glide hen over bogen, som prydes af et af Frederik Heilmann Lynges fotos.

Det var som om, ordene blev vigtige for Anders Bilgram, da Frederik gik bort. At det blev vigtigt at sætte ord på oplevelserne og fortælle om de fantastiske mennesker, de to og deres rejsefæller mødte rundt om Nordpolen - at arbejde sig gennem rejsen på ny, genopleve de smukke øjeblikke og i tilbageblik le ad de fejltrin, der blev begået. At skrive sig ud af det største savn og dedikere bogen til Frederik Heilmann Lynge.

For den bog, der var planlagt som en fælles erindring om et eventyr, blev til langt mere - for Anders Bilgram blev den til erindringen om en ven.

Den næste eventyr er planlagt

Anders Bilgram smiler. Han har med bogen sat punktum for sin ishavsfærd. Nu er det på tide at se fremad, at drage ud på nye eventyr. Og det første er allerede planlagt.

Da Anders Bilgram blev medlem af Eventyrernes Klub, mødte han en ældre eventyrer, der gav ham en mission - at rejse til det nordlige Canada for at finde de optegnelser, han havde efterladt i ødemarken.

- Han døde kort tid efter, fortæller Anders Bilgram, der nu har besluttet sig for at opfylde en død mands sidste ønske om at hente det tilbage, der blev efterladt.

- Jeg ved ikke, hvad jeg kan forvente at finde, fortæller Anders Bilgram lattermildt, selvom han ved, at rejsen langt fra er så let, som den umiddelbart lyder.

Men for Anders Bilgram er det ikke målet, der er vigtigt. Det er eventyret ud i det ukendte, som får det til at brænde i ham.

Til foråret drager han og naturfotograf Morten Hilmer af sted - og selvom hans nye rejsemakker ganske vist ikke er Frederik Heilmann Lynge, så glæder Anders Bilgram sig helt usigeligt til at kaste sig ud i det, der venter.

Et nyt eventyr kalder.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...