Mogens og Merete Brix Christensens tre børn har alle været udsendt for Læger Uden Grænser. Det er der kommet en spændende bog ud af

Mogens Brix Christensen er gammel Fjerritslev-dreng og far til to sønner og en datter. Det lyder som fortællingen om så mange andre. Og det er det på sin vis også bortset fra, at hans tre børn er blevet kendt for at være udsendt for Læger Uden Grænser. Hans to ældste børn er begge blevet uddannet læger, mens den yngste, Jakob Brix Christensen, fik humanitær orlov af sin arbejdsgiver og i kraft af sit job som økonom også blev udsendt.

- Vi havde krævet det løfte af vores børn, at de ikke skulle være udsendt samtidig. Det kunne vi simpelthen ikke rumme, fortæller Mogens Brix Christensen, der sammen med sine kone, Merete, holdt kontakt til deres børn.

- I starten kommunikerede vi via breve. Siden blev det over mail, fortæller Mogens Brix Christensen.

Mens børnene kæmpede for at redde liv langt væk fra den trygge tilværelse, forældrene levede i, gik tankerne konstant til verdens brændpunkter, hvor børnene opholdt sig, fortæller Mogens Brix Christensen, der sammen med sin kone skrev lige så ofte til børnene, som der var mulighed for.

I starten, da deres ældste søn, Søren Brix Christensen, var udsendt, foregik det via breve, som blev sendt af sted en gang om ugen.

Men da de to yngste var udsendt, foregik det via mail.

Brevene og mailene blev en slags ventil for børnene og en tryghed for forældrene, som ad den vej kunne holde kontakt til børnene og få en fornemmelse af, hvad der rørte sig i børnene og hvad de oplevede.

Nogle fortællinger var grusomme, for en udsendelse med Læger Uden Grænser er en prøvelse, hvor man blandt andet må acceptere, at der er folk, som dør mellem hænderne på en.

Det er der kommet en bog ud af - en bog, der tager sit afsæt i breve og e-mails mellem forældre og børn.

Det er en fortælling om livets grusomme sider og om på afstand at være den støttende grundpille, som børnene kunne læne sig op ad, være den ventil, der var brug for, når presset var størst og alt virkede meningsløst.

Flere af børnene har været udsendt flere gange og deres oplevelser er ikke danskerne helt ubekendte, selvom de i sig selv ikke er blevet kendte.

Den ældste søns, Søren Brix Christensens, oplevelser med at vende hjem efter udsendelse har nemlig dannet baggrund for DR’s tv-serie "Sommer", hvor en af hovedpersonerne, Jakob, netop er læge hjemvendt fra en udsendelse fra Læger Uden Grænser, mens deres datters, Vibeke Brix Christensens, oplevelser som udsendt for Læger Uden Grænser har dannet baggrund for filmen Hævnen af Sussanne Bier, da Vibeke Brix Christensen blandt andet behandlede en af de mænd, der skar gravide kvinder op for at vinde væddemålet om, hvorvidt det var en dreng eller pige, den gravide kvinde bar på.

Hun havde flere gange oplevet at forsøge at redde de gravide kvinder og deres børn, men måtte altid give fortabt, ikke en eneste gang lykkedes det.

Derfor var det også med modstridende følelser, at hun tog imod en af de mænd, der netop havde været med til at skære kvinderne op, da han havde brug for lægehjælp.

Hun valgte at hjælpe ham, da hendes lægeløfte kræver, at hun gør netop det - også selvom filmatiseringen af netop den problematik bød på et andet udfald.

Det er ikke længe siden, Mogens Brix Christensen og hans kone, Merete Brix Christensen, udgav bogen om deres oplevelse af at forældre til børn, der er udsendt til de områder i verden, hvor krigene raser og sygdomme hærger.

Bogen tager sit afsæt i brevene og mailene mellem børn og forældre og det er der blevet en rigtig flot bog ud af, som bærer titlen "Tre søskende - udsendt af Læger Uden Grænser", der har fået roser med på vejen af mange - og med forord af direktør for Læger Uden Grænser, Jesper Brix Hildebrandt.

Mogens Brix Christensen og hans kone har lavet en aftale med Bog og Idé om, at man her kan købe bogen.

Men da Fjerritslev ikke har en boghandel, har Mogens Brix Christensens bror, Anders-Jørn Brix Christensen, der bor på Anlægsvej i Fjerritslev, valgt at træde til som mellemmand, således at man også kan købe bogen i Fjerritslev.

Han har flere eksemplarer liggende, så skulle man have lyst til at få et gribende indblik i det liv, der leves som udsendt og som pårørende til udsendte, så byder chancen sig nu.

Overskuddet fra bogen går ubeskåret til Læger Uden Grænser.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...