Det kan være svært at lave sin egen kransekage, så den får den helt rigtige form og konsistens. Men der er gode råd at hente, hvis man drømmer om at gøre det selv.

Ugeavisen har søgte råd hos Konditoriet, hvor Katrine Friis-Jensen, mestersved og butikschef, står klar til at give gode råd.

Det første råd er, at man skal gå i gang i god tid. At lave sin egen kransekage eller kransekagetoppe kræver nemlig en hel del forarbejde, inden det endelige resultat kan serveres for gæsterne.

Selve dejen skal bearbejdes godt og grundigt.

Opskriften lyder således:

500 gram marcipan - det skal helst være marcipan med 70 procent mandel

250 gram sukker

Hertil skal der bruges æggehvide. Der skal bruges tilpas meget æggehvide til, at dejen bliver nem at arbejde med, men stadig føles massiv.

- Det er vigtigt, at man ikke bruger for meget æggehvide, for så bliver dejen for blød - så får kagerne ikke den skarpe kant, som den gerne skal have, men flyder sammen, når den bages, fortæller Katrine Friis-Jensen, der selv er godt tilfreds, når hendes kransekager får den flotte kant - men hvor meget æggehvide, der præcist skal bruges, har hun ikke en præcis angivelse af - flere andre opskrifter anbefaler dog, at man bruger i omegnen af halvanden til tre æggehvider fra et medium størrelse æg. Hvis dejen føles for hård, skal der bruges mere æggehvide.

Til kransekagetoppe skal der bruges lidt mere æggehvide end ved kransekagerne, da dejen skal presse gennem en tylle. Det kan være hårdt arbejde. Derfor er det også meget vigtigt, at man kun fylder lidt kransekagemasse i ad gangen, så man ikke skal presse hele massen gennem tyllen. Man kan let nøjes med at fylde posen med en lille portion kransekage masse ad gangen, og så fylde op undervejs.

- Det gør det nemmere at håndtere, fortæller Katrine Friis-Jensen, og viser i en håndevending, hvor let og præcist, det gøres.

Hvis man drømmer om at lave kransekage i stænger, kan man lave de flotte trekantede stænger ved at presse den massive kransekagemasse i den rigtige form. Det er her meget vigtigt, at massen ikke er for blød.

Det er ligeledes vigtigt, at man bruger marcipan af en god kvalitet - tidligere har Katrine Friis-Jensen prøvet at lave kransekage af ren marcipan kun lavet på mandler. Men kransekagerne bliver efter ganske kort tid bløde. Derfor er det vigtigt at bruge marcipan, hvor der også er abrikoskerner i, da abrikoskernerne giver kransekagen den rigtige konsistens.

Kransekagen skal bages i cirka 10 minutter ved 220 grader i ovnen, men det er vigtigt at holde øje med kagerne undervejs, så de hverken får for meget eller for lidt.

De skal have en pæn farve, men stadig være bløde inden i, fortæller Katrine Friis-Jensen.

Efter bagningen plejer hun at sætte kagerne i fryseren. Det er der to grunde til, forklarer Katrine Friis-Jensen.

- Kagerne bliver faktisk bedre af at komme i fryseren, så det kan bestemt anbefales, fortæller Katrine Friis-Jensen.

Samtidig er det også lettere at give kagerne deres chokoladebunde, når de er frosne.

- Chokoladen bliver ikke suget op i kagen, når den er frossen, men sætter sig som en pæn bund, forklarer Katrine Friis-Jensen og peger på, at de frosne kager også får chokoladen til at størkne hurtigere.

- Man dypper kagen i chokolade og sætter den over på et stykke plastik eller et stykke bagepapir, så bliver bunden flot, fortæller Katrine Friis-Jensen.

Når kagerne er tøet op, kan man pynten kransekagestængerne med glasur.

I Konditoriet bliver glasuren med et let håndelag lagt på ved hjælp af en sprøjtepose. Det giver det pæneste resultat.

Hvor mange kilo kransekager, der bliver produceret i Konditoriet, er ikke til at sætte tal på, mener Katrine Friis-Jensen, men det er ganske mange - og selvom hun nyder arbejdet, er det også hårdt for hænderne at skulle ælte de mange kager og forme dem helt perfekt. Men det er al arbejdet værd, når det færdige resultat står klar til at blive serveret.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...