MUSEUM: Øster Han Herreds Egnssamling i Tranum havde 300 besøgende, der beundrede de nye faciliteter til en unik samling af gamle landbrugsmaskiner

TRANUM: Omkring 300 gæster benyttede anledningen til at kigge nærmere på de splinternye faciliteter, da Øster Han Herreds Egnssamling i Tranum holdt indvielse på en stor udstillingshal, der skal rumme en unik samling af gamle landbrugsmaskiner fra den nedlagte C.O. Jensens Maskinfabrik.

Indledningsvis kunne kasserer Lars Erik Jepsen referere et møde med KFL-udvalget for nogle år siden, hvor fremtiden og udviklingen for Egnssamlingen var til drøftelse. En bemærkning fra udvalget om, at Egnssamlingen jo ikke var så stor, fik bestyrelsen til at reagere og pointere, at Egnssamlingen nok skulle vokse!

− Det er der så bevis for i dag, hvor vi indvier den nye hal. Vi har vist, at med flid, ihærdighed og lidt stædighed kan rigtig meget lade sig gøre, fastslog Lars Erik Jepsen.

Inger Tronborg, der bor i Viborg og er en flittig gæst i Tranum, fremhævede derefter det fine i, at en gammel byggeteknik fra egnen med tjærede spån på gavlene er taget i anvendelse i forbindelse med nybyggeriet.

KFL-formand Helle Bak Andreasen havde til opgave at klippe den røde snor og mindede i sin tale om Egnssamlingens tidligere formand Sigaard Jensen, der allerede i 2007 spurgte hende, om hun troede, det kunne gå an at søge LAG om penge. Det mente hun nok kunne gå, og som hun sagde:

− I har jo nærmest ikke stoppet siden! Men det har jo resulteret i imponerende resultater, blandt andet i dag, hvor der står en flot, ny udstillingshal. Når jeg historisk har kikket lidt tilbage, er der et ord, som går igen i jeres ansøgninger, og det er ordet fællesskab. Netop lokalhistorie danner måske mere end noget andet rammen om fællesskaber. Her kan der nemlig være lidt for alle at beskæftige sig med.

Ceremonien fandt sted udendørs i regnvejr, så det var rart for gæsterne at kunne komme indenfor til den ventende kaffe, vin og kage. Og bestyrelsen fik i løbet af dagen masser af anerkendelse, rosende ord og gaver.

John Thomsen fra naboområdet medbragte som indflyttergave en hesteslåmaskine, som C.O. Jensen var den første i Danmark, der producerede. Desuden havde C.O. Møller fra Skovsgaard en ambolt med, ligeledes produceret på C.O. Jensens Maskinfabrik, så samlingen af gamle landbrugsmaskiner og værktøj er så småt startet op.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...