KULTURMØDE: Tre brasilianske søstre, der har kastet deres kærlighed på den nordjyske natur og lokalbefolkning, forvandler tidligere blomsterforretning i Fjerritslev til 3D Kunst

FJERRITSLEV: Onsdag 24. juli åbner en helt ny type butik i Fjerritslev, idet den tidligere blomsterforretning i Østergade 14 genopstår som 3D Kunst.

I stedet for afskårne blomster samt planter i potter og krukker bliver lokalerne nu prydet med håndplukkede kunstværker, fyldt med masser af farveglæde og kreativitet.

3D Kunst kunne lede tankerne hen på computergrafik, men det er langt fra tilfældet. Bag 3D gemmer sig nemlig navnene på tre brasilianske søstre, som på hver deres felt elsker at udtrykke sig med hænderne og gennem ord og billeder: Dugleidy som den ældste (43 år), Dugley som den mellemste (41 år) og Ducigleidy som den yngste (38 år).

Pigenavnet er Santos, og deres oprindelige hjemsted er den lille by Central i staten Bahia i det nordøstlige Brasilien. I opvæksten flyttede familien en del rundt i det vidtstrakte sydamerikanske land.

Åbner på moderens fødselsdag

De to yngste bor i Vust, mens storesøster Dugleidy kun er på besøg nogle måneder hen over sommeren for at deltage i opstarten af den nye butik. Hjemme har hun mand samt fire sønner og en datter.

− Vi åbner butikken på vores mors fødselsdag for at ære hende. Men hun kan desværre ikke være med, fortæller søstrene om deres 67-årige mor, Maria do Carmo, der må blive hjemme i staten Piauí, hvor hun i dag bor i et skovområde.

− Det er vores drøm, som nu går i opfyldelse. Vi er meget inspireret af den skønne natur omkring Bulbjerg og Slettestrand, og vi vil gerne sælge Danmark til områdets turister.

3D i flere betydninger

Navnet 3D Kunst dækker over mere end Dugleidy, Dugley og Ducigleidy:

− Vi lægger for det første stor vægt på at genanvende materialer fra naturen. For det andet vil vi gerne fortælle om den flotte natur, vi har her ved Jammerbugten, og for det tredje ønsker vi at samle folk med forskellige kunstneriske og kreative evner. Vi vil for eksempel invitere lokale keramikere til at blive eksponeret gennem vores butik.

Det understøttes af, at gartner Andersen-butikken i Østergade 14 har flere niveauer, som giver mulighed for stor variation i opsætningen af de malerier, håndlavede souvenirs og traditionelle danske souvenirs, der kommer til salg.

3D − forstået som tredimensionel – kommer også til udtryk i en del af Dugleidys billeder, som alle er malet hjemme i Brasilien og medbragt i flyet som ruller, hvorefter de er indrammet hos en god ven i Løgstør.

Det gælder ikke mindst søstrenes »signaturmaleri«, der viser flere lag af det dansk-brasilianske kulturmøde, som de er eksponenter for. Til venstre i billedet ses de rød-hvide danske farver og til højre de grøn-gule brasilianske farver, hvorunder der gemmer sig flere lag af symbolik for de to landes kultur og natur. Centralt i billedet er der et kærlighedsmøde mellem det feminine danske og det maskuline brasilianske.

Sprudlende iværksætter

Samtalen foregår i Ducigleidys køkken på Vustholmevej 205, hvor der konstant skiftes mellem dansk og portugisisk. Ducigleidy – kaldet Dulce – taler perfekt dansk, mens det stadig er nyt for Dugley – kaldet Minnie – der bor på naboejendommen, og så godt som uforståeligt for Dugleidy, der kun med lange mellemrum kommer på besøg på det nedlagte husmandssted. Smil, latter og store armbevægelser hjælper på kommunikationen med avisens udsendte!

Den sprudlende Dulce er iværksætteren bag det innovative butiksprojekt. Hun kom til Danmark for 11 år siden, efter at hun hjemme i Brasilien havde uddannet sig til både lærer og socialrådgiver, da det er vigtigt med mange kompetencer for at kunne begå sig i det brasilianske samfund. Senest arbejdede hun som receptionist i et kulturcenter i storbyen São Paulo.

- Livet i São Paulo blev for monotont, og jeg ville gerne opleve noget nyt. Så hørte jeg for første gang om begrebet aupair og undersøgte mulighederne i forskellige lande. En af mine venner havde en bekendt i Løgstør og knyttede kontakt til en dansk-brasiliansk familie dér. Jeg fik besøg af aupairfamilien, som ville sikre sig, at jeg virkelig ønskede at komme til Danmark, fortæller Dulce.

- Min plan var, at jeg efter halvandet år i Løgstør skulle vende tilbage og søge arbejde i et dansk firma i São Paulo. Men så mødte jeg Sven Eigil Rommenhöller, der var lærer på sprogskolen i Aars, hvor jeg gik til danskundervisning. Det endte med, at vi blev gift og bosatte os her i Vust.

Ny kærlighed

Ægteskabet varede i knap syv år, men venskabet bestod, og Sven Eigil har stadig sin gang på ejendommen, hvor han netop denne dag ses i færd med at save små træstykker ud til Minnies kunsthåndværk.

- Så stødte jeg på hollandske Sander Weijde til et barbecueparty, og efter mange ture frem og tilbage mellem Nordjylland og Holland flyttede han ind hos mig for syv måneder siden.

Sanders arbejdsfelt ligger inden for solceller, og en gang imellem hjælper han sin hollandske ven, der arbejder i Thorupstrand Fiskepakhus.

Selv har Dulce siden 2011 været ansat på UCplus Sprogcenter i Farsø, hvor hun efter blot to et halvt år i Danmark var i stand til at undervise udlændinge i dansk. Hun tog forinden en uddannelse som SOSU-hjælper og supplerede siden sin læreruddannelse med et kursus som FVU-lærer i Aalborg samt et kursus som andetsprogslærer på Aarhus Universitet.

Dulce har ingen børn, men kalder et af sin søsters udtryksfulde malerier for »mit barn«. Udenfor hæger hun om sine tre gode høns, der hver lægger et æg om dagen.

Næsten dansker

I forhold til den nye butik er det Dulces opgave at organisere og skabe kontakter, og dem har hun i forvejen mange af, blandt andet gennem det nu lukkede Galleri 14 i Farsø. Desuden har hun allerede meldt ud, at hun gerne vil involvere sig i Fjerritslevs handelsliv. Derimod er hun ikke selv udøvende kunstner:

- Hendes kunst er at snakke! som søstrene siger.

Dulce tilføjer, at hun i bestod indfødsretsprøve i december sidste år, så hun snart kan få sit danske pas.

- Så jeg er næsten dansker på papiret, men ikke på mit udseende! siger hun, mens de mørke øjne spiller.

Kærlighed kan ændre

Minnie – alias Dugley – der er mor til sønnen Grégory på 16 år, uddannede sig til læge i Minas Gerais-staten, hvorefter hun arbejdede som praktiserende læge både dér og på hjemegnen i Central-Bahia. Men et besøg hos søster Dulce i Vust i julen 2017 vendte op og ned på hendes tilværelse, netop som hun skulle til at specialisere sig i pædiatri (dvs. børnesygdomme), som var hendes drøm.

Dulce havde inviteret naboer til fest, og efter mødet med den stoute landmand Poul Arne Andersen måtte Minnie sande, at kærlighed kan ændre alt!

Parret blev gift allerede i maj året efter, men i mellemtiden skulle de opleve det traumatiske, at Poul Arnes ejendom brændte ned til grunden.

Alt på ét bræt

Minnie satte alt på ét bræt. Hun vidste intet om landbrug, men engagerede sig i Poul Arnes projekt med at komme på fode efter branden, og parret har nu købt villaen på Vustholmevej 221, hvortil de er i gang med at opføre et maskinhus.

Den første udfordring for Minnie var at lære dansk – og tyde Poul Arnes jyske dialekt! – ligesom der stadig er mange godkendelser, hun skal have i hus for at blive dansk.

Fra barnsben havde hun beskæftiget sig med hobbyarbejde, og hun gik nu stille og roligt i gang med at udfolde sine kreative evner med at lave ting af træ fra Poul Arnes skov, muslingeskaller fra stranden i Løgstør, flasker, vinbeholdere med videre. Hun kreerede også juledekorationer til sin første rigtige jul i Danmark, og der er nu gang i fremstilling af talrige dekorative souvenirs til salg i den nye butik.

Minnie fremviser stolt en model af en fiskerbåd med teksten »Thorup Strand« brændt ned i træet.

Husmandsstedet på Vustholmevej er altså blevet centrum for et ægte kulturmøde, hvor portugisisk, hollandsk, dansk og hanherredmål flyder sammen, og hvor kunst og livsglæde får lov at udfolde sig!

Inspireret af Salvador Dalí

Storesøster Dugleidy har malet siden otteårsalderen, hvor hun satte sine første streger på papir og tegnede figurer på bønner. Det greb om sig, så hun i voksenlivet kastede sig over oliemaleriet med stærk inspiration fra spanske Salvador Dalí.

Således har Dugleidy udstillet i flere af Brasiliens metropoler såsom São Paulo og Rio de Janeiro, og som en helt speciel opgave har hun udført et vægmaleri af forhistoriske dyr på et museum i Central-Bahia. Hun har også haft fornøjelsen af at levere et kunstværk til Karnaks Palace, som er det officielle hovedkvarter for regeringen i Piauí-staten.

- Men små kunstnere som jeg har svære vilkår i et forholdsvis fattigt område som det, jeg kommer fra. Køb af kunstværker bliver som regel nedprioriteret til fordel for daglige fornødenheder, fortæller hun.

Nu vil hun og søstrene forsøge sig med at få en fod indenfor og vinde hjerterne hos lokalbefolkningen i Han Herred. Der bliver lejlighed til at hilse på dem alle tre, når de holder reception i deres nye butik fredag 26. juli om eftermiddagen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...