DM: I weekenden viser Brovst Pigegarde i ny udgave sin duelighed

Af Ejgil Bodilsen

hanbo-bladet@nordjyske.dk

BROVST: Brovst Pigegarde er i løbet af de sidste to år blevet revitaliseret og ser nu frem mod DM i weekenden, efter garden oplevede et lidt voldsomt generationsskifte i 2017.

- Mange af pigerne, hvoraf en del havde været med i 20 år, stoppede, og samtidig var der en større udskiftning i bestyrelsen, fortæller formand Gitte Fruergaard. Hun har taget arven op efter sin mor, Jette Nielsen, der var Brovst Pigegardes energiske leder i en lang årrække. Jette Nielsen døde i september, og Gitte havde i året forinden været konstitueret på formandsposten på grund af moderens sygdom.

Efter at have været i strid modvind har Brovst Pigegade imidlertid fundet sine ben igen, og torsdag drog pigerne til DM i Vejen i det sydjyske for at bevise, at de atter kan træde op blandt de bedste.

- For et år siden turde vi ikke tro på det, siger Gitte Fruergaard.

- Men vores nye garde har knoklet og kæmpet for det og har vist, at de vil det. Ikke blot DM, men det at være Brovst Pigegarde i det hele taget.

Ekstra energi fra Holland

Træningen til danmarksmesterskaberne har stået på i et år, og i ugen op til turen sydpå var pigerne på bootcamp i Sport & Kulturcenter Brovst, som er gardens faste hjemmebane. Og det lykkedes i år at engagere den karismatiske René C. Schotland fra Holland som gæstedirigent.

- Vi har øvet både med og mod vinden, og vinden var vores ven. Excellent! siger Schotland på engelsk i en pause mellem de udendørs og indendørs træninger med Brovst Pigegarde.

Den hollandske dirigent har tidligere gæstet Brovst, hvor han underviste den daværende pigegarde for ni år siden, og Henrik Juul Brinkmann, der er nuværende musikalsk leder af Brovst Pigegarde, kontaktede ham så igen for at blæse ekstra luft i den nye generation.

- Schotland lever af at tage ud og undervise og har succes med sit fag både hjemme og i Tyskland, hvor det at spille i musikkorps er noget mere avanceret end i Danmark, fortæller Gitte Fruergaard.

Til ære for Jette Nielsen

Henrik Juul Brinkmann har i øvrigt selv skrevet tatooet, der var en del af opvisningen ved DM i Vejen.

Som en del af tatooet havde Brinkmann og Schotland i fællesskab udtænkt den smukkeste måde, hvorpå man kunne mindes pigegardens tidligere leder. Pigernes hatte skulle gemmes i et telt, som på et tidspunkt blev trukket væk, og tilbage stod hattene i form af et J som Jette Nielsen, som var kendt over hele landet for sin dygtige og inspirerende indsats.

Ud over tatooet skulle Brovst-pigerne også præstere en bymarch foruden at deltage i to musikkonkurrencer med henholdsvis trommer og brassband.

Pigegardens trommedirigent er Peter Nilsson med hjælp fra Nikolaj Langgaard som instruktør, og som marchinstruktør underviser Sabrina Pedersen, der selv er en del af Brovst Pigegardes historie. Jonas Terp er soloinstruktør, mens Marie Bak står for småpiger og juniororkester, samtidig med at hun også er soloinstruktør.

Brovst Pigegarde deltog i DM for første gang i 1995 og har kvalificeret sig hvert andet år lige siden.

Under opholdet i Vejen var pigerne indkvarteret på Business School i gåafstand fra Vejen Idrætscenter, hvor mesterskaberne blev afviklet.

Stolt over ny garde

Gitte Fruergaard er tydeligt stolt af sin nye garde, der består af 30 piger fra 8 til 30 år og kommer fra alle hjørner af Jammerbugt Kommune. Pigerne øver hver tirsdag, og der er 95 procents fremmøde hver gang.

- Vi har de bedst tænkelige faciliteter her i Sport & Kulturcenter Brovst. Vi har eget musiklokale og kan benytte både idrætshallen og multirummene til træning. Desuden har vi vores egen kaffestue med depot til dragter og musikinstrumenter.

Det sociale element vægtes højt i Brovst Pigegarde. I efteråret drog alle af sted til afslapning på feriecentret Lalandia i Billund, og i april var pigerne samlet til træningslejr over en weekend.

Gitte Fruergaard fortæller, at der også er kommet godt gang i pigegardens engagementer ved byfester og lignende efter en periode med stilstand.

- Det betyder meget for vores økonomi, understreger hun. En anden indtægtskilde stammer fra sølvbryllupsholdet, hvor et hold på 8-10 piger er klar til at træde an til morgensang. Der stilles store krav til sikkerhed, når garden optræder, så der er altid mindst fem voksne, der holder øje med bilerne både foran, bagved og langs siderne under de større marcher.

Jammerbugt Kommunes eneste pigegarde har nu eksisteret i 55 år og er ikke mindst omgærdet af stor stolthed i hjembyen. Hos tidligere købmand Gunnar Weiss, der var blandt initiativtagerne i 1964, banker hjertet stadig for Brovst Pigegarde, forsikrer Gitte Fruergaard om.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...