FORESTILLING: En helt almindelig fredag formiddag var dansk og matematik skiftet ud med opera og Mozart for en række af kommunens 3. klasser, da Det Kongelige Teater kiggede forbi og gav børnene én på opleveren

FJERRITSLEV/Brovst: Høje, dybe og vibrerende stemmer, underlige grimasser og voksne mennesker klædt ud som fugle.

Det var nogle af ingredienserne, da tre ansatte fra Det Kongelige Teater fredag var på visit i Fjerritslev, hvor de optrådte med stykket ”Papageno og Papagena” - en omdigtning af Mozarts berømte opera ”Tryllefløjten” - og med teatrets egne ord ”en børneopera om kærlighed, venskab, spelt og småfugle med ondt i maven”.

Arrangementet blev afholdt på byens gymnasium, og publikum bestod af knap 150 elever fra 3. klasserne på Ørebroskolen, Trekronerskolen, Thorup-Klim Skole samt Brovst Skole.

Og de slugte måbende den nyfortolkede venskabs- og kærlighedsfortælling, der blev leveret af baryton Frederik Rolin, sopran Julie Meera Albertsen og pianist Kristoffer Hyldig.

Glemte kunstarter på skemaet

Arrangementet var et resultat af et samarbejde mellem teatret og en række nordjyske kommuner - heriblandt Jammerbugt - der skal styrke børnenes interesse for opera og ballet.

På forhånd havde eleverne arbejdet med et inspirationsmateriale, så de bedre kunne følge med i forestillingen, og samtidig havde flere af lærerne været på en række workshops med fokus på, hvordan man bringer viden om opera og ballet ind i undervisningen.

Musiklærer Helle Lynge, der er ansat på Ørebroskolen ved Fjerritslev, var en af lærerne, som også deltog i arrangementet.

- Opera er jo fremmed for mange børn, og det her er en genial måde at formidle kunstarten på, siger hun og fortsætter:

- Det er jo ikke en genre, som fylder meget i den daglige undervisning, men her får de præsenteret operaen på en skøn måde - og det er jo også en genre, man skal omkring inden for musikfaget.

Opera er også for de små

Også ifølge Annette Julie Berg, presseansvarlig hos Det Kongelige Teater, er det vigtigt, at også de mere klassiske kunstarter når ud til de yngste elever på landets folkeskoler.

- Vi er jo hele Danmarks nationalscene - og der skal selvfølgelig også være noget for børnene. Derfor samarbejder vi med skolerne, så vi kan komme tæt på børnene og præsentere de her stykker, som vi kalder pixi-forestillinger, siger hun.

Stykket ”Papageno og Papagena” er blot en af teatrets børneoperaer, og den har allerede været opført i eksempelvis Støvring og Aars. Ifølge sopran Julie Meera Albertsen med stor succes.

- Det er helt fantastisk at spille for børn, for de er bare med hele vejen, og vi forsøger også at involvere dem undervejs i stykket.

- Og så er der bare kontant afregning. Hvis de ikke kan lide det, så får man det at høre, siger Julie Meera Albertsen.

Børnene skal med på vognen

Men projektet har også et større formål, forklarer hun.

- Det her er vigtigt, fordi opera som kunstart ikke længere er en del af vores kultur på samme måde som tidligere - og det er synd.

- Det er enormt vigtigt at få den helt unge generation med, for det er jo den, der skal sørge for, at mindre kunstarter - som for eksempel opera - kan leve videre. Og derfor synes jeg, det er vigtigt, at de får en forsmag - uden at det skal være sådan, at de skal se og høre en lang og tung opera. Her bliver fortællingen jo leveret på en meget børnevenlig måde, siger Julie Meera Albertsen.

Ud over forestillingen i Fjerritslev blev stykket - senere på dagen - opført i Aabybro. Her deltog 200 børn fra Skolecenter Jetsmark, Saltum Skole og Aabybro Skole.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...