GENERATIONSSKIFTE: Morten Nesgaard viderefører de stolte traditioner efter Jesper Jul Jensen med Granlien 3 i Brovst som base

BROVST: 38-årige Morten Nesgaard er den nye skorstensfejermester i området Brovst, Fjerritslev og Aabybro. Han har pr. 1. september overtaget Jesper Jul Jensens virksomhed på Granlien 3 i Brovst og fortsætter dermed i samme spor som sin forgænger og læremester.

Jesper Jul Jensen døde i slutningen af august, men havde forinden selv udpeget sin efterfølger og været med i hele planlægningen af generationsskiftet.

Morten Nesgaard er født og opvokset i Arentsminde og gik i lære som skorstensfejer hos Jesper Jul Jensen i 2006. Fire år senere var han udlært og fortsatte derefter som svend. Så det er en mand med mange års erfaring, der nu viderefører de stolte traditioner fra Jesper Jul Jensen og hans far, Aksel Jul Jensen.

Ud over Morten Nesgaard består virksomheden af tre svende: Roger Dreesen, som har mere end 20 års anciennitet, og Brian Sørensen samt Hafthor Gudmundsson, der er kommet til inden for de seneste fem år. Alle fire skorstensfejere kører over hele området. Der er således ingen lærlinge for tiden, men det kommer der ifølge mester på sigt.

Morten Nesgaard har lejet kælderetagen i villaen på Granlien 3, hvor Heidi Rishøj Rugholm varetager alt kontorarbejde.

At være skorstensfejer anno 2019 indebærer fortsat at feje skorstene og rense ildsteder som det primære. Desuden foretager firmaet alle slags foringer af skorstene og yder rådgivning om indretning af fyrrum – især med stokerfyr og fastbrændselskedler – samt opsætning af andre foranstaltninger, der relaterer sig til det lovpligtige brandsyn.

- Derudover rådgiver vi vore kunder med hensyn til opstilling af brændeovne og tilhørende skorstene. I disse år er der stærkt fokus på miljø, og folk er blevet rigtig dygtige til at bruge det rigtige brændsel og de rette fyringsmetoder, fortæller Morten Nesgaard.

Trods mange røster om det modsatte mener den nyslåede skorstensfejermester, at brændeovnen absolut har en fremtid, hvis blot man sørger for rigtig optænding, korrekt størrelse brændsel og luftoverskud:

- Faktisk er stearinlys og madlavning de største kilder til partikelforurening inden døre. Brændeovnen forøger luftskiftet og kan i virkeligheden være med til at forbedre boligens indeklima, fastslår Morten Nesgaard.

- Og så får vi den gammeldags hygge ind i stuerne! tilføjer han.

Morten Nesgaard og hans svende deltager løbende i kurser på EUC Syd i Tønder, og her er han også selv i gang med mesterskolen over en periode på halvandet år. I sin fritid er han deltidsbrandmand ved stationen i Brovst.

Privat bor han på Kirsten Holcks Vej i Brovst sammen med sin kone og parrets tre børn. Indtil for fem år siden havde familien et mindre landsted på Sønder Skoveng nord for Arentsminde.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...