Jammerbugt: Foreningen Kamillus, som våger over døende eller uhelbredelige syge mennesker har haft en afdeling i Jammerbugt kommune siden 2012.

I dag er de 15 frivillige personer, som kan træde til hvis der er behov for våge- eller besøgstjeneste.

Mange familier føler de skal klare det hele selv i dag, mens andre ikke er klar over mulighederne for at dele byrden med andre mennesker.

- I mødet med den døende er der lagt vægt på noget andet end pleje, fortæller Preben Dalgaard, som sammen med sin ægtefælle Susanne Lindberg har været frivillige i Kamillus Jammerbugt siden den blev oprettet i Jammerbugt kommune.

- Det er også vigtigt at huske på: vi kommer ikke til verden alene og vi skal ikke herfra alene, lyder det fra parret.

Susanne Lindberg fra Ryaa er frivilligkoordinator i våge - og besøgstjenesten, og hun kan efter en samtale med pårørende, den syge eller personalet på et plejehjem finde et godt match med en frivillig besøgsven.

- Vi vil da gerne gøre opmærksomhed på at vi findes og vil gerne være behjælpelige. Nogle vælge at dø hjemme og andre på plejehjem. Det er selvfølgelig vigtig at gøre opmærksom på at vi sidder på vore ”hænder” når vi er ude, siger Susanne Lindberg og fortsætter.

- Vi er tilstede og besøgstjenesten bygger på et samarbejde mellem professionelle og frivillige.

Hun fortæller, at Kamillus Jammerbugt sagtens kan bruge flere frivillige, som har empati og evner til at sidde hos døende.

- Hvis man ønsker at være frivillig, indbydes man til antagelsessamtale med mig (frivilligkoordinatoren), fortæller hun.

De frivillige tilbydes løbende relevante kurser. Vågetjenesten, som Kamillus tilbyder, er af 3-4 timers varighed pr. frivillig, fortrinsvis om natten, hvor pårørende har brug for nattesøvn, men også gerne i dagtimerne, hvis den pårørende har behov for et pusterum.

Besøgstjenesten, som Kamillus tilbyder, er til personer, som har fået stillet en uhelbredelig diagnose, men stadig har en dagligdag. Her prøver frivilligkoordinatoren at finde en god frivillig, som matcher borgeren. Disse besøg er normalt 1 gang ugentlig med en varighed på 3-4 timer.

- Jeg er meget taknemlig og glad for den hjælp vi fik fra de frivillige i Kamillus i min mors sidste tid, fortæller Tove Risager fra Gjøl.

- Min mor var på plejehjemmet og jeg var der rigtig meget, men når hverdagen også skal fungere, kan man godt køre træt.- Til sidst gjorde plejehjemmet mig opmærksom på at der var hjælp at hente hos Kamillus og det var en meget stor lettelse, at der var nye friske kræfter til at tage over.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...