NATUR: Store mængder vand har gjort, at en del af skrænten er endt på stranden. Se de vilde billeder her ....

SVINKLOV: At sige, at Svinklovene har mistet en tå, vil nok være at overdrive.

Men de har nu alligevel undergået en forandring her , hvor et større jordskred har fundet sted.

En del af klinten er således faldet ned og spærrer også for gangstien ved stranden.

- Det er usædvanligt med sådan et stort jordskred, og der har også været små skred i nogle andre slugter. Men et skred så stort som dette har jeg ikke set de 10 år, jeg har været her, siger naturvejleder Klaus David Jensen.

Han fortæller også, at skredet med overvejende sandsynlighed er sket, fordi jorden er helt mættet med vand.

Kridhvide skår

- Grundvandet står meget højt herude for tiden, og de grøfter, vi har i plantagen, som egentlig plejer at være tomme, er helt fyldt med vand. Men allerede inden vinteren var jorden jo mættet. Det sidste jordskred er nok kommet fredag-lørdag, efter det sidste store regnskyl i slutningen af sidste uge, fortæller naturvejlederen.

Stien langs vandet er som nævnt blevet ”kørt over” af skredet, ligesom det yderste af stien ved svinklovene er forsvundet i havet, og flere steder står den under vand.

Svinklovenes kammede profil skyldes faktisk netop vand. Regnvandet har nemlig gennem tiden stille og roligt opløst det bløde skrivekridt, som de bølgende bakker består af.

Tidligere stod kløfterne som kridhvide skår i skrænten, hvilket gav stedet sit navn på grund af landskabets lighed med grisetæer.

Nogle steder er kridtet stadig blottet, men i dag er størstedelen af arealet tilgroet og derfor blødt at se på.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...