22-årig blev født med store vanskeligheder, men har nu gennemført uddannelsen til maskinfører

GØTTRUP: Den unge mand, snart 22 år, har haft en hård start i livet, som har givet ham mere at slås med end de fleste. Men Jens Luxhøj Sørensen, Fjerritslev, har taget udfordringen op og har - mod alle odds og med ihærdigt arbejde og en jernvilje - uddannet sig til og med det, der virkelig interesserer ham, og som han kan snakke om i timevis: Store maskiner, traktorer, mekanik.

Jens kom til verden mere end to måneder for tidligt, endda efter de sidste par måneder i livmoderen at have undværet fostervandet. Bare 1225 gram tung og 37 cm lang blev han rigtig dårlig i sit fjerde levedøgn. For at gøre en lang historie kort: Blodprop, nøddåb, manglende blodforsyning til benene, blodfortyndende medicin og en truende amputation af venstre ben - 17 døgn i overhængende livsfare, inden det endelig gik fremad.

Men vækstzonen i Jens’ venstre ben havde taget uoprettelig skade. Det har betydet adskillige operationer: Otte gange har Jens været indlagt og opereret med benforlængelse og dertil efterfølgende skruen på stativ, så hans venstre ben er forlænget i alt 37 cm. Ikke uden smerter, men også det har han taget i stiv arm.

Hvad gør man så, når man ikke ”bare sådan lige” kan alt det, alle andre børn kan? Jo, man sørger selvfølgelig for at have de rette hjælpemidler. Så problemer med benene har ikke forhindret Jens i at have fritidsjob. Han har gået med aviser i fem år, og så tidligt, han kunne, fik han fritidsarbejde ved en landmand i nabolaget, hvor han fik smag for traktorer og store maskiner, og glad var han, da det blev muligt for ham selv at styre traktoren.

Da grundskole og efterskole var klaret, skulle Jens vælge en levevej. På grund af hans særlige situation med bentøjet var løsningen for ham at tage Erhvervsskolernes Grunduddannelse (EGU).

- Men denne uddannelse er ikke bare noget, man selv kan beslutte at ville tage, fortæller Jens, først skal man vurderes egnet, og her er aspekter som mødestabilitet, initiativ og vilje i spil som vurderingskriterier.

Gennem praktikforløb beviste Jens dog hurtigt, at han til fulde kunne leve op til kravene, og han begyndte på en EGU Maskinføreruddannelse. En uddannelse, han har afsluttet med bravur med udgangen af august - og det blev fejret med festligheder både på praktikstedet Tinglaugård i Gøttrup og hjemme hos familien i Husby.

EGU er til forskel for almindelige mesterlæreuddannelser kendetegnet ved, at den helst skal være bred. Dermed følger, at man gerne skal have forskellige praktikpladser i forløbet. Jens har været i praktik ved TL Byg A/S i Aalborg, ved Dangrus i Himmerland og på landbrugsvirksomheden Tinglaugård i Gøttrup. Alle steder har han haft mulighed for at arbejde med mange forskellige maskiner. De fire skoleperioder - der kræves minimum 20 ugers skoleforløb, men Jens har haft en del mere for at erhverve så mange kompetencer som muligt - har fundet sted på Mercantec på Ulfborg Kærgård i Ulfborg. Her har det handlet om minigraver, rendegraver, dumper, gummiged og gravemaskiner. Foruden alt dette har han også løbende taget en række kortere kurser, bl.a. teleskoplæssercertifikat, truckcertifikat, maskinpasning samt sikkerhedskurset ’Vejen som arbejdsplads’.

Udover at Jens tydeligvis er en mand med masser af vilje, en god portion humor og stor imødekommenhed, så har han uden tvivl også haft glæde af den ånd, der hersker i barndomshjemmet. Skønt biologisk enebarn har han aldrig følt sig som et sådant, for familien har haft plejebørn, lige så længe Jens kan huske, og de føles som søskende.

Alle har de boet i familien, indtil de ikke havde brug for familiepleje mere - de fleste, til de blev voksne og kunne flytte hjemmefra, en enkelt indtil barnet kunne flytte hjem i sin egen familie igen. Og alle er de stadig en uundværlig del af familien. Og hjemmets værdier: At snakke ordentligt til og om hinanden, at støtte hinanden, at tage sine opgaver på sig og gøre dem færdige, at føle ansvar - det er noget af det, Jens fortæller om som et rygstød og en naturlig baggrund for ham i hans tilgang til tilværelsen.

Når man som Jens er født med flere hurdler, der skal springes over, end de fleste andre, så er der naturligvis brug for særlige hensyn:

- Ungeenheden i Jammerbugt Kommune har støttet rigtig godt op på alle måder, så jeg har kunnet gennemføre det her - det er både med aftaler og bevillinger, så maskiner og traktorer har kunnet tilrettes, fortæller Jens.

Og det er også nødvendigt med en arbejdsgiver i praktikken, der er villig til at arbejde med på Jens’ præmisser. Her har Jørgen Jensen på Tinglaugård været fantastisk, mener Jens:

- Jørgen har haft det helt fint med, at tre traktorer er blevet bygget om, så jeg kan køre dem. Jeg skal have en benstøtte til venstre ben og en ekstra speeder, der passer til højrebenet. Det klarede vi - jeg kørte tre traktorer til Aalborg og fik det ordnet, ingen problemer i det.

Ombygning og tilretning af traktorer og maskiner sker uden udgift for arbejdsgiver, idet det er en opgave for det offentlige, og det har der aldrig været problemer med at få dækket.

Fyraften, hvad er det, spørger Jens. Og han svarer selv:

- Det er, når arbejdet er gjort. Og det er lige meget, om det er kl. 14 eller kl. 02 nat . Det er ikke tiden, der er min begrænsning. Med de rette opgaver og den rigtige indretning af arbejdspladsen kan jeg knokle på. Og jeg elsker det.

Nu har Jens så færdiggjort en stærk, solid og meget alsidig uddannelse. Spørger man ham, hvad drømmescenariet er, er han ikke i tvivl:

- Fuldtidsarbejde hele året på Tinglaugård.

Men der skal jo ikke høstes og sås hele året, så der er ikke brug for maskinfører 37 timer om ugen året rundt. Et andet godt alternativ kunne være ansættelse på en maskinstation. Men Jens har også en plan B: Viser det rette job sig ikke, er han frisk på at tage endnu en uddannelse - som lastbilchauffør.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...