Dels bygger han små buebalancer, som kan købes - dels opstiller han 12 balancer ved Limfjordens kyster

JEGINDØ: Hans Stokholm Kjer, Jegindø, der ellers er kendt som kulturformidler og mediemenneske, går nu også ud offentligt som skabende kunstner.

Søndag eftermiddag 6. september er der fernisering i Skulpturhaven i Svankjær, efter at han i dagene 1.-6. september arbejder på stedet med at lave 20-30 små buer af natursten, indsamlet forskellige steder i Danmark og Sydeuropa. Disse værker udstilles frem til onsdag 30. september. Til ferniseringen er tilmelding påkrævet på grund af coronarestriktioner, oplyser indehaver Kirsten Barlit. Publikum er også velkommen i dagene op til ferniseringen for at se kunstneren arbejde.

- Mine små buer i æsker skaber forbindelse mellem den ydre og den indre balance. Hver buebalance laves af sten, som er indsamlet i et bestemt afgrænset område. Balancen dokumenteres med foto, og der laves en lille folder om netop denne individuelle balance. Den præsenteres i en lille æske på 10 x 10 cm som en form for meditativ tag-med-hvorhen-du-vil-ting. Tanken er, at ejeren af det enkelte værk selv kan vælge, om man vil pakke sin bue sammen og gemme den, eller om man vil genskabe den ud fra dokumentationen. Man kan også vælge at bruge stenene og æsken til at meditere over sin egen balance og lave andre balancer end den dokumenterede, siger Hans Stokholm Kjer.

I pavillonen i Skulpturhaven stilles de 20-30 balancer op på piedestaler, og fordi de er stillet op i en delikat balance, vil publikum tilgå pavillonen med forsigtighed og dermed opnå en meditativ fornemmelse i lighed med den, som kræves for at bygge det enkelte værk.

- Nogle af balancerne vil vælte i løbet af udstillingens forløb. Det skyldes, at stenene tilhører naturen, og nogle gange tager naturen sine sten tilbage, siger Hans Stokholm Kjer.

Til projektet har han fået støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen, og det har han også til et andet stenbalanceprojekt, hvor 12 balancer stables op langs Limfjorden, startende yderst på Agger Tange. Øvrige steder her ved den vestlige del af Limfjorden kommer der også balancer på Søndbjerg Strand på Thyholm og ved Sandkrogen på Jegindø samt mellem Vilsund og Thisted, ved Feggeklit og et sted nær Lemvig, måske Gjeller Odde, fortæller Hans Stokholm Kjer, som endnu ikke har bestemt sig for de resterende steder.

Disse landartværker bygges op frem til 30. september:

- De 12 stenbalancer vil som et samlet værk samle hele Limfjorden som geografisk område. Balancerne vil hver for sig i sig selv skabe forundring og beundring blandt publikum, som kommer tilfældigt forbi, og måske vil de inspirere andre til også at forsøge at finde balancen, siger Hans Stokholm Kjer.

Han vil med de 12 værker, som fotografisk dokumenteres i en kalender, gøre opmærksom på behovet for at forsøge at genoprette den økologiske balance i selve fjorden, som er truet fra flere sider. Denne intention kommer til at fremgå af en tekst i kalenderen. Alle balancer vil blive udformet og placeret på en måde, så de ikke har nogen negativ indflydelse på miljøet og økologien - og så naturens kræfter hurtigt vil tage dem tilbage:

- Hver balance vil blive baseret på de sten, som er mest karakteristiske for den præcise lokalitet. På den måde vil det blive 12 meget forskellige og helt unikke balancer, forklarer kunstneren.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...