LOKALHISTORIE: Klim Sparekasse dannede rammen om overrækkelsen, der er en anerkendelse for en særlig indsats i formidlingen af Han Herreds historie

KLIM: Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred har nu for femte gang hædret lokalhistoriske ildsjæle for en ekstraordinær indsats i formidlingen af den lokale historie, hvad enten det er øst eller vest i Han Herred.

Det sker i form af Årets Hane, og denne gang tilfaldt hædersprisen folkene bag Frøstrup Minilandsby.

Overrækkelsen fandt sted ved en sammenkomst i Klim Sparekasse, som er sponsor for Årets Hane – en flot keramikskulptur, udført af pottemager Rikke Kristensen fra Thorup Strand med tydelig inspiration i Han Herreds vartegn, der blandt andet ses på toppen af elmøllen i Fjerritslev.

Om baggrunden for overrækkelsen fortæller samvirkets formand, Otto Kjær Larsen:

Det var postbud Gert Gundersen, der i 1998 tog initiativ til Frøstrup Minilandsby, som i skala 1:10 viser stationsbyen, som den tog sig ud fra jernbanens etablering i 1904 og frem til ca. 1930.

Gert Gundersen fik følgeskab af blandt andre Svend Erik Dige, Erik Christensen og Philip Kusk, som stadig er med på holdet af »minibyggere«. De øvrige håndværkere er Peter Fischer, Erik Sørensen, Gerhard Svanborg, Poul Erik Grønhøj, Steen Mølbæk og Hans Christian Mikkelsen, som har været med i kortere eller længere tid.

Formand er Poul Erik Grønhøj, der for tiden arbejder med at skabe en kopi af Thisted-Fjerritslev Jernbanen, ført an af et funktionsdygtigt damplokomotiv i samme skala som miniaturehusene.

Samvirkestyrelsen lægger i sin tildeling af Årets Hane vægt på det store engagement, som finder sted i regi af Frøstrup Minilandsby. Det er både et værdifuldt socialt projekt, der giver mange hyggelige arbejdstimer i værkstedet på Kirkevej 13, og et vigtigt formidlingsarbejde, når det gælder at fortælle lokalhistorie for både Han Herreds egen befolkning og gæster udefra.

Selve minilandsbyen er etableret på et areal vest for Plejecenter Trye i Søndergade 36, således at beboerne her også kan mindes, hvordan stationsbyen tog sig ud i deres barndom. Samtidig er det en

betydelig turistattraktion, der ofte besøges i sammenhæng med det nærliggende Kirsten Kjærs Museum.

Frøstrup Minilandsby består af ca. 80 huse inklusive stationsbygning, mejeri, kirke mfl.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...