Udstilling: Det skulle have været en påskeudstilling, men så kom coronakrisen - men nu åbner Galleri Arte igen

Det er blevet udskudt et par gange - faktisk helt fra en planlagt åbning 29. marts og så frem til nu, hvor Anita Houvenaeghels ny udstilling med titlen ”Vandringer” åbner hos gallerist og kunsthistoriker Pier Maria Andersen lørdag eftermiddag 6. juni. Så det endte med at blive en sommerudstilling i Galleri Arte i Lildstrand, selv om man havde planlagt en påskeudstilling. Udstillingen kan ses frem til og med 28. juni.

Anita Houvenaeghel har op til ferniseringen lagt vægt på dette digt som en forudsætning for at ”læse” hendes inspirationer fra naturen og dens begreber:

Skyerne gled forbi solen

Lys og skygge

Legede med jorden.

Bevægelser fra himlens rytme,

himlens tid,

berørte jordens.

Det er lyset, der er det helt afgørende for Anita Houvenaeghels billeder, siger Pier Maria Andersen og fortsætter:

- Hun fanger landskabets store linjer med hastige spontane strøg. I billederne anes den bagvedliggende struktur. Der er indtryk af store træer med enorme kroner, gamle træer med masser af bark og mos, stendiger og vandløb. Det er stemningsfyldte billeder, hvor ikke blot lyset, men også mørket og skyggerne er med på kunstnerens vandringer gennem livet.

Videre fortæller hun, at Anita Houvenaeghel i det seneste årti har haft et samspil med violinist Karen Humle. De har arbejdet med maleriet og violinen samtidig, og hver især har de ladet sig inspirere af hinandens arbejder og ladet sig fylde af nuet:

- Anita Houvenaeghels udførelser er blevet vældig forløsende, fri og abstrakte, siger Pier Maria Andersen.

Gennem de senere år har Anita Houvenaeghel haft udstillinger på bl.a. Museet for Religiøs Kunst i Lemvig og i Maribo Domkirke. Senest har hun haft en særudstilling på Bramming Egnsmuseum. Tidligere på året vistes i DR K billeder af hendes malerier under morgenandagten fra Københavns Domkirke, og i det hele taget er Anita Houvenaeghel kendt for sine mange kirkeudsmykninger, især af romanske kirker.

Anita Houvenaeghel, der er 75 år, flyttede for nogle år siden fra Troldmosen ved Ålestrup i det sydlige Himmerland til Søllerød nord for København, og dette skift i miljø og omgivelser gav hende ifølge galleristen en ny intensitet og nerve i billederne, som kaldes lyriske og abstrakte, men alligevel aner man sporet af landskaber.

Udstillingen i Galleri Arte er en separatudstilling. Der vises både mindre billeder i formatet 40 x 40 cm og lidt større i formatet 60 x 80 cm.

W

galleriarte.dk

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...