SUCCES: Allerede fra første åbningsdag i 1990 strømmede kunderne til fra både Han Herred og Vesthimmerland – og eventyret fortsætter her efter dynekongens død

AGGERSUND: Det var et brag af en åbningsfest og en begivenhed langt ud over det sædvanlige, da Jysk Sengetøjslager slog dørene op på Bakken 1 i Aggersund torsdag 18. oktober 1990.

Hermed havde dynekongen Lars Larsen lanceret sin butik nummer 152, efter at han i 1979 åbnede den første af slagsen på Silkeborgvej i Aarhus og dermed lagde grunden til det, der blev et verdensomspændende forretningseventyr, i dag under det helt enkle navn JYSK.

Lars Larsen – også kaldet Købmanden – nåede at opleve 40 år som chef for sit imperium, inden han trådte tilbage for kort tid siden på grund af sygdom og døde mandag 19. august i en alder af 71 år.

Aggersund-afdelingen var den 74. i rækken af danske butikker, mens der på dette tidspunkt allerede var 64 i Tyskland og resten fordelt over det øvrige Europa og Skandinavien.

I åbningsannoncen blev der fristet med både kaffe og basser til de morgenfriske allerede fra klokken 7, ligesom der ville være en hyggeonkel til at snakke med kunderne, indtil dørene blev åbnet klokken 8. Mange havde forventet, at det var Dyne-Larsen selv, der skulle have den rolle – men opgaven som hyggeonkel og snoreklipper overlod han dog til sin nordjyske distriktschef, Jørgen Olesen, der hurtigt blev klar over, at dette her var noget helt særligt i virksomhedens historie.

Jysk Sengetøjslager fik en modtagelse, som ikke var set ret mange gange før i de foregående 11 år, idet der allerede inden middag var gået 600 kunder igennem kassen, og tilstrømningen fortsatte uafbrudt til lukketid klokken 20. På et tidspunkt om formiddagen var der 500 meter bilkø til begge sider.

Omkring samme tid åbnede Jysk Sengetøjslager butik i Skalborg, og salgsassistent Helle Back blev hurtigt hentet herfra som ny afdelingsleder i Aggersund.

Jørgen Olesen gav over for Fjerritslev Avis udtryk for, at man i koncernen længe havde været på udkik efter egnede lokaler til at få dækket et hul på landkortet mellem de store byer i det nordjyske.

Og her viste bygningerne på Bakken i Aggersund sig at være de helt ideelle – med et stort opland på begge sider af Aggersundbroen tilligemed et stort sommerhusområde at hente kunder fra. Ud over sengetøj, møbler og meget andet til hus og hjem var der dengang også mulighed for at købe flyrejser eller hotel- og kroophold i butikken efter konceptet Larsen Rejser.

Bygningen var i øvrigt meget ligetil for Dyne-Larsen & Co. at flytte ind i. Indtil få måneder før overtagelsen var der nemlig møbelforretning i huset under navnet Bakkegårdens Møbler.

Denne virksomhed blev etableret i januar 1976 af Bent Poulsen, som forinden havde foretaget en gennemgribende ombygning af det tidligere Aggersund Andelsmejeri og indrettet det efter de nyeste principper for møbelforretninger under ledelse af rådgivende ingeniør Palle Asmussen fra Kaas. Underetagen var indrettet som tæppeafdeling, mens der på førstesalen var møbeludstilling.

Imidlertid gik der kun et par år, før Bent Poulsen og hans anpartsselskab måtte dreje nøglen om i marts 1978. Men allerede i maj samme år stod Jane og Jens Ulrik Pedersen fra Vendsyssel klar til at videreføre Bakkegårdens Møbler, og dette ejerskab varede ved i 12 år frem til Jysk Sengetøjslagers overtagelse.

Bygningen ligger i Bejstrup Sogn tæt på grænsen til Aggersborg Sogn, og andelsmejeriet blev i 1888 oprettet af landmænd fra Manstrup og Bejstrup.

Mejeriet på Bakken blev nedlagt i 1972 efter 84 års eksistens. Bakkegårdens Møbler fik i alt 14 leveår, men vi kan til historien tilføje, at JYSK stadig lever i bedste velgående her 29 år efter den forrygende start hin oktoberdag i 1990.

Lars Larsen fik også sat sit fingeraftryk her på egnen!

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...