FERNISERING: Kunsthistoriker Ingelise Krarup Andersen tog tilhørerne med på en imaginær rundtur til de 22 udstillingsstande, da hun holdt åbningstalen til årets Kunst på Øland

ØLAND: Der lød mange anerkendende ord til de 22 udstillere, da der var fernisering på Kunst på Øland med ikke færre end 150 gæster. Ikke mindst var der ros til initiativtagerne Karen-Margrethe Lauridsen og Lise Nielsen, der for femte gang kunne byde velkommen i Øland Medborgerhus som en yderst velegnet ramme om udstillingen.

Lise Nielsen glemte i sin velkomsttale ikke de mange energiske hjælpere, som igen gjorde det muligt at skabe så stort og alsidigt et arrangement.

− Formålet er at vise kunst, som vi normalt ikke ser her på egnen, fastslog hun, hvilket kunne dokumenteres i kunstnerkataloget, der talte udstillere så langt væk fra som København, Falster og Sønderborg. Også internationalt kendte aktører var repræsenteret på de tre dages kunstudstilling.

Åbningstalen var lagt i hænderne på kunsthistoriker Ingelise Krarup Andersen, Nørresundby, der følte sig rørt over at se den store mangfoldighed og overflod, som udstillingen repræsenterede. Hun stillede spørgsmålet: »Hvad kan kunst?« og nævnte det stigende fokus på sammenhængen mellem sundhed og kultur.

− Det kan dog ikke bevises, at en indsprøjtning kultur hjælper syge, men det kan faktisk konstateres, at det er et skridt på vejen. Den syges verden åbnes op ved hjælp af kunsten.

− Men hvorfor skal kunsten vejes på, hvad den kan, og ikke, hvad den er? fortsatte kunsthistorikeren og fastslog, at kunsten er et fristed, hvor man kan beundre en eksistentiel alvor, som man ellers ikke rigtig kan finde i vores tid.

− Det er værkerne, der betyder noget. De indeholder fortællingerne, danner billederne og stiller spørgsmålene. Vores egen historie og vore egne livserfaringer sættes dermed i perspektiv.

Ingelise Krarup Andersen tog derefter tilhørerne med på en lille imaginær rundtur i udstillingen:

− Her er ekspressionisme, så det basker til noget! sagde hun i sin anmeldelse af udstillingens 12 malere. − Der er knald på farverne i stilleben, opstillinger og helt abstrakte billeder.

Med henvisning til Sæby-maleren Jørgen Agerbæk, hvis billeder hang lige bag ved hende, citerede Ingelise Krarup Andersen en kunstanmelder for, at »han maler lyset ind i de store lærreder«. – Det er ren impressionisme! tilføjede hun.

Med i kunsthistorikerens gennemgang var der også malende beskrivelser af de udstillede værker inden for tegning, grafik, fotografi, keramik, smykker, glas og kunsthåndværk. Berit Elmkvist Kristiansens keramik – som ottende generation på Sorring Lervarefabrik – kaldte Ingelise Krarup Andersen for »en farverig nyfortolkning af Asger Jorn«, og Søren Wullums »humorismer« blev karakteriseret som »hverdagens mange paradokser udført i stentøj«.

Rigtig stor opmærksomhed fik også fotograf Finn Kruse, der i samarbejde med Lise og Hans Christian Nielsen har udvalgt og fotograferet 101 indbyggere fra alle hjørner af Jammerbugt Kommune i alderen 0-100 år. Én unavngiven person for hver årgang.

− Der er urbilleder på færde hos Finn Kruse, og urportrættet fortælles også i bronze, sagde Ingelise Krarup Andersen med henvisning til udstilleren Anne Mette Borgkvist.

Efter åbningstalen kunne gæsterne summe rundt i medborgerhusets lyse lokaler, nyde et glas vin og lade sig fornøje af tonerne fra jazztrioen Blue Cats, anført af Jørgen Henrik Nielsen på piano.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...