BROVST: 14 hektiske dage kulminerer nytårsaften 31. december med et stort brag for Kim Georgsen i Gl. Brovst. Han er nok bedre kendt som Krudtkongen og er manden, der kan hjælpe med at gøre årets sidste aften ekstra festlig.

I en snes år har han været leverandør af fyrværkeri i Brovst og i de seneste år også i Fjerritslev.

Salget af fyrværkeri blev frigivet midt i december, og samtidig bød Kim Georgsen de første kunder indenfor i butikken på Degnevænget i Brovst. Men det er først efter jul, der for alvor kommer gang i salget. Kim passer butikken i Brovst, mens sønnen Mads står bag disken i Fjerritslev.

- Det går for alvor løs 29. og 30. december. Her kan klokken let blive 22, inden de sidste er gået. Og selvfølgelig strømmer der også ind med kunder 31. december, fortæller Kim Georgsen, som begyndte at sælge fyrværkeri mest for sjov for en snes år siden. Men han blev bidt af det, og i dag er han ikke blot fyrværkeri-forhandler med også fyrværker.

Det er en uddannelse, som giver ham ret til også at tage ud til byfester, runde dage og andre arrangementer med et fyrværkeri. Samme uddannelse har også sønnen Mads.

- Vi har blandt andet været med ved flere by night-arrangementer med vores fyrværkeri, fortæller han.

- Nej, fyrværkeriet bliver nok aldrig en fuldtidsbeskæftigelse, fortæller Kim Georgsen, som til daglig er fisker med egen båd i Hirtshals.

- Det er et godt job. Det er meget frit, og det kan jeg godt li’. Jeg har været inden for erhvervet i mange år, fortæller han.

Da fiskeriet for en del år siden blev for dårligt rent økonomisk, gik han på land og blev buschauffør, men stigende priser på fisk fik ham til at investere i en båd igen.

Men selv om han er fisker, kan han ikke klare nytårstorsken. Lige nu er det fyrværkeriet, der er i centrum.

Klokken 24 nytårsaften skal vi naturligvis markere årsskiftet med masser af raketter. Men ellers er det batterierne, der er det mest populære til nytåret.

- I de seneste år er batterierne blevet meget populære. Det hænger naturligvis sammen med, at man får ”lidt mere for pengene”. I en raket bruges en del af krudtet til at sende raketten op i luften, fortæller Kim Georgsen.

Især er de nye compound-batterier er blevet meget populære. Det er populært sagt flere mindre batterier, der er forbundet med hinanden.

Batterierne koster lige fra 100 kr. til omkring 1200 kr.

- Med et batteri til 400 kr. kan du imponere de fleste, siger Kim Georgsen og tilføjer, at også inden for fyrværkeriet gælder, at pris og kvalitet følges ad.

Kim Georgsen har tre containere fyldt med fyrværkeri bag butikken. De er selvfølgelig godkendte og indhegnede, så ingen uvedkommende kan komme i nærheden af dem. Mellem containerne er der placeret en stor betonvæg.

Og skulle han løbe tør for et eller andet, har han godkendelse til at hente mere fyrværkeri hos leverandøren.

- Det skal ske i en bil, der er godkendt til transport af fyrværkeri. Det er vores bil, og både jeg selv om min søn er godkendte til at køre med fyrværkeri, fortæller Kim Georgsen.

Når de sidste kunder har forladt butikken i Gl. Brovst den 31. december, og nytårsmiddagen er spist ,skal Kim Georgsen også selv have sikkerhedsbrillerne på og fejre nytåret.

- Jo, selvfølgelig skal jeg have gang i fyrværkeriet her i Gl. Brovst, fortæller den lokale krudtkonge.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...