KULTUR: I Fjerritslev kan man besøge Bryggergården fra 1897, som står nærmest som da bryggerkarlene forlod stedet. Gå på oplevelse i ølbrygningens verden og se udstillinger om lokalhistorie fra Fjerritslev og omegn

Lige midt i Fjerritslev kan man besøge et af de bedst bevarede landbryggerier i Nordeuropa i form af Bryggergården.

Det gamle bryggeri er fra 1897, og her kan man opleve et ægte, gammeldags ølbryggeri fra slutningen af 1800-tallet. Samtidig kan du gå på opdagelse i egnsmuseets udstillinger om håndværk, landbrug, fiskeri, foreningsliv og næsten alt, hvad der ellers hørte sig til livet på Fjerritslev-egnen i gamle dage.

Bryggeriet står, som om bryggerkarlene lige havde forladt det, og på en rundtur i museet kan man se de langt over 100 år gamle kobberkedler, mæskekar, gærkar og øltønder.

På førstesalen havde bryggerfamilien Kjeldgaard sin private bolig med fin udsigt til hovedgaden og det pulserende liv i den lille stationsby, der voksede op omkring Fjerritslev-banen fra 1897. De gamle stuer står endnu med møbler, bøger, malerier, porcelæn og nipsgenstande, akkurat som i bryggerfamiliens tid.

Fra forhuset går man gennem kælderen til selve ølbryggeriet, hvor du kan få et unikt indblik i, hvordan man fremstillede hvidtøl efter de gamle traditioner helt frem til 1968, hvor produktionen stoppede. Det, som i dag kaldes Bryggerkælderen, var oprindelig maltkælderen, hvor en del af maltfremstillingen foregik. Malt er spiret byg, som var en vigtig ingrediens i brygningen af øl. Her kan du se kogekedler, mæskekar, svalebakker og pumper til selve ølfremstillingen.

Tag også et kig ind i fyrrummet til maltkøllen, hvor byggen blev tørret på jernriste i to etager højere oppe. Fra maltkælderen kommer man ad en lidt stejl trappe til nederste loft, hvor der vises en lang række forskellige redskaber, som blev brugt i bryggeriets fremstilling af malt og hvidtøl samt til aftapning af det færdige produkt.

Du kan opleve en udstilling, der handler om korndyrkning til brug for maltfremstilling, og som en del af egnsmuseet finder man et omstillingsanlæg fra en lokal telefoncentral.

På loftet er der også mulighed for at besøge en skolestue, missionshus, sygehus, lægekonsultation og apotek. Man kan se, hvordan man på Fjerritslev egen boede i tidligere generationer via et typisk køkken, et soveværelse og en folkestue på en gård.

Ligeledes finder du interiører fra en række detail- og dagligvareforretninger som urmager, guldsmed, optiker, frisør, købmand, bager og slagter.

Endelig kan du se sporene af det gamle karlekammer ved siden af maltkøllen. Her var der en simpel seng at hvile sig i for bryggerkarlene, indimellem at de holdt øje med de forskellige processer, som skulle passes til bestemte tider.

Der er desværre ikke personlige rundvisninger på Bryggergården i Fjerritslev i løbet af sommeren på grund af de gældende restriktioner grundet covid-19.

Bryggergården har i stedet to foldere på stedet, og man kan desuden hente appen ”Fjerritslev” i app-store, som kan hjælpe med information både før og efter besøget om museets udstillinger.

Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum er på Østergade 1, 9690 Fjerritslev. I løbet af sommeren er der åbent mandag til fredag klokken 10.00-15.00 og lørdag klokken 10.00-13.00.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...