Gennem de seneste fire år har ungdomsuddannelsen EUX oplevet stor fremgang - ikke blot på landsplan, men i dén grad også lokalt. På EUC Nordvest har det traditionelt set altid været de merkantile uddannelser, der har haft flest EUX’ere, og sådan er det fortsat. Men tallene for 2018 afslører, at også de tekniske erhvervsuddannelser er kommet godt med. Således har de tekniske erhvervsuddannelser kunne mønstre en fremgang på godt 14% på EUX. Her rykker især byggeriuddannelserne fra med en stigning fra 4 til 12 elever, eller hvad der svarer til en tredobling af antallet.

Ungdomsuddannelsen EUX er en kombination af en erhvervsuddannelse og en erhvervsfaglig studentereksamen. Her skal eleverne så at sige bruge både hænder og hoved, og denne kombination giver dem efter endt uddannelse adgang både til arbejdsmarkedet, hvor de kan gå direkte i job som faglært, og til en lang række videregående uddannelser, hvis ambitionen er at læse videre. Med EUX er der, med andre ord ikke tale om ”enten/eller” men ”både/og”. Her får man både et svendebevis og en erhvervsfaglig studentereksamen – og så får man oven i købet løn under uddannelsen.

Christian Thorhauge Holm er EUX-elev på tømreruddannelsen på EUC Nordvest. Han har valgt at tage sin uddannelse som EUX - ikke fordi, han har aktuelle planer om at skulle bruge de ekstra muligheder, EUX’en giver, men fordi han ser det som en god investering i fremtiden.

- Jeg har ikke umiddelbart planer om at skulle læse videre, når jeg er færdig, men jeg synes, at EUX’en er god at have med i bagagen, hvis jeg på et senere tidspunkt finder ud af, at jeg vil noget mere. Den åbner for nogle flere muligheder, hvis jeg får lyst til at læse videre. Man skal løbe lidt stærkere på EUX, da man skal nå mere på kortere tid, sammenlignet med den almindelige erhvervsuddannelse, men jeg synes, at det er dét værd, fortæller Christian Thorhauge Holm, der har læreplads hos Granly Tømrer- og Snedkerforretning A/S i Fjerritslev.

Granly Tømrer- og Snedkerforretning A/S har ikke mindre end 10 lærlinge ansat, heraf er to EUX’ere.

- Som en del af branchen er vi også nødt til at tage ansvar for og bidrage til, at vi får uddannet nye folk. Samtidig er det for os en god mulighed for selv at uddanne og sætte vores præg på potentielt kommende medarbejdere. Mange af de folk, vi har ansat i firmaet er jo folk, der er udlært her. Nogle er blevet ansat som svend efter endt uddannelse, og nogle er rejst væk for at læse videre, men er så kommet tilbage på et senere tidspunkt. Vi har også et entreprenørfirma, hvor vi har behov for højtkvalificeret arbejdskraft, og der er det da glædeligt, hvis nogle af vores tidligere lærlinge, der har læst videre, kan komme tilbage med ”mere i posen”, så de ad den vej kan bidrage positivt til forretningen. Så når vi tager mange lærlinge ind, kan man faktisk godt sige, at det er en langsigtet investering i egen virksomhed, lyder det fra direktør Mogens Christensen.

Om Granlys lærlinge vælger den ordinære tømreruddannelse eller EUX er ikke afgørende for Mogens Christensen. For ham er det vigtigste, at lærlingene har nogle karakterer, der viser, at de kan begå sig på den boglige del af uddannelsen, at deres hænder er godt skruet på, samt – ikke mindst – at de har lysten til at arbejde seriøst med faget. Hans erfaring med EUX’erne er dog, at de ofte lige er den tand skarpere på den boglige del. Det gør, at de ikke behøver at bruge så mange ressourcer på at tilegne sig stoffet under skoleopholdene – ressourcer, som de så kan bruge andetsteds.

- Selvom EUX-lærlingene er en smule dyrere at have, synes jeg faktisk, at det er en god investering. Det er dygtige folk, vi kan sende videre ud, og med de muligheder, der er for videreuddannelse med en EUX, er der bestemt gode muligheder for, at vi også på længere sigt kan drage nytte af dem her i firmaet – hvad enten det er i vores tømrer- og snedkerafdeling eller i entreprenørafdelingen, slutter Mogens Christensen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...