Både Elbo var den første havbåd, som blev bygget i redningsstationen

1. november har den første havbåd, som Han Herred Havbåde byggede helt fra bunden i redningsstationen i Slettestrand, 10 års fødseldag. I et flot efterårsvejr 1. november 2008 blev Elbo søsat, og der var mange folk, der fik en sejltur langs kysten.

Den originale Elbo blev bygget i 1919, og det er et rigtig interessant skib, fordi det bærer træk fra overgangen mellem det gamle havfiskeri for sejl og årer og det nye fiskeri med motorbåde. Elbo var i sin aktive tid hjemmehørende på alle tre landingspladser i Han Herred Lildstrand, Thorupstrand og Slettestrand, og den endte sine dage i Hirtshals. På det tidspunkt var den klædt ind i glasfiber.

Tanken var, at der var så meget af træfartøjet tilbage, at glasfiberen kunne tages af stykvis, og det ødelagte træ i bord og spanter udskiftes med nyt. Men så ville alle sporene i båden forsvinde, så derfor blev der bygget en ny Elbo efter model af den gamle.

I foråret 2009 blev der dannet et bådelag omkring Elbo, og herefter blev båden overdraget af Han Herred Havbåde til Elbolaget i henhold til den bådelagsaftale, der beskriver, hvad Elbo må bruges til og hvilke forpligtelser, der påhviler bådelaget. Laget har brugsretten og skal til alle tider sørge for, at Elbo er velholdt og brugsklar, ligesom laget bærer alle udgifterne til driften. Det indebærer, at den skal kølhales hvert år, der skal løbende udskiftes slidte dele m.m. Til gengæld kan lagets medlemmer bruge båden så meget, de vil, til at fiske med og til at sejle ture med.

Elbo har mellem 30 og 40 fisketure fordelt over hele året. De allerfleste er med garn. Der er kun 4-5 ture, hvor der udelukkende pilkes, da det kræver stille og nogenlunde varmt vejr. Der fiskes typisk rødspætter og torsk, men der kan også være pighvar og tunger i garnene. Af lagets ca. 30 medlemmer, er omkring 20 meget aktive fiskere.

Lørdag 3. november om eftermiddagen festligholdes Elbos fødselsdag med kaffe og kage i Havbådehuset. Samme dag vil bogen "Elbo - historien om en havbåd og menneskene bag" også blive præsenteret.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...