Året har været helt anderledes, men nu er det snart jul, og det kan ses på hylderne i butikken

FJERRITSLEV: Julen er honninghjerternes fest, hvis man spørger Konditoriet i Fjerritslev. Det er igen blevet den tid på året, hvor julesmåkagerne og -skærekagerne fylder op på hylderne i bagerforretningen.

De mange, store sammenkomster, der kommer med julen, er i år svundet ind. Det mærker bager Katrine Friis Jensen også. Efter 20 år i Konditoriet i Fjerritslev, oplever hun i år, at der er vendt rundt på de kendte rutiner. Men heldigvis har hun et hold tålmodige og omstillingsparate piger til at passe butikken.

- De friske rundstykker skulle ikke længere være klar til, når kunderne tog på arbejde. Med flere hjemmearbejdende i år skulle rundstykkerne lige pludselig frem senere på dagen, fortæller Katrine Friis Jensen om oplevelserne med nedlukningen af Danmark tidligere i år.

Færre gennemrejsende har været forbi butikken i løbet af året, fordi de har arbejdet hjemmefra. Til gengæld har de mange hjemmearbejdende pludselig haft mere tid med familien i hverdagene, og der har de velsmagende kager fra Konditoriet bidraget til hygge i hjemmene.

- Vi har solgt mange kager, fordi flere familier pludselig er hjemme og kan hygge sig sammen i hverdagene, fortæller Katrine

Nu er det blevet tid til den årlige julehygge, der allerede spredte sig i den lille bagerbutik tilbage i oktober, da de første norske klejner tittede frem på hylderne. Senere er vaniljekranse, brun- og jødekager og honninghjerter dukket op på hylderne.

Hos Konditoriet i Fjerritslev er de norske klejner især et stort hit. Det er Katrine Friis Jensen, der står for kageafdelingen, så hun har travlt med at bage til årets sidste måneder.

- Vi laver mange traditionelle kager såsom sirupslagkagen, fortæller Katrine Friis Jensen.

Omtrent halvdelen af kageudvalget i butikken er sæsonbestemt eller skiftes ud med kreative indslag fra Katrine. Hun forklarer, at efterspørgslen på bagværk også er områdebestemt. De norske klejner ville i Midtjylland være skiftet ud med berlinere. Den erfarne bager kan endda afgøre, hvilke turister der er flest af i løbet af sommeren ud fra bagerkøb.

- Tyskerne køber anderledes end nordmændene og svenskerne. I år har vi også kunnet mærke, det er de danske turister, som har været forbi Fjerritslev, forklarer Katrine. Hun har næsten været med fra bageriets start, da hun for 20 år siden kom i lære hos bagermester Hans Andersen, der har haft butikken i 21 år.

Konditoriet, der både består af en bager- og caféafdeling, mærkede lige som resten af byen til de mange, tunge restriktioner både i for- og efteråret. Når ikke kunder tog til byen for at handle, kom de heller ikke forbi Konditoriet til en bid mad.

- Alle specialbutikker er afhængige af hinanden, siger Katrine.

Hun har mærket, hvordan butikssammenholdet og befolkningens støtte til butikkerne har været altafgørende i 2020.

Nu nærmer året sig sin udgang, mens julen står for døren. Hele december sørger Katrine Friis Jensen sammen med resten af Konditoriet for en fortrinlig smag - og ikke mindst duft - af jul.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...