LAND ART: 63-årige Marianne Dotzek fra Hamborg har opfyldt sin drøm og lader nu naturen om at tage stranden øst for Bulbjerg tilbage

BULBJERG: På Ellidsbøl Strand lige øst for Bulbjerg vil man i disse uger kunne opleve et iøjnefaldende udtryk for landskabskunst, der ofte omtales på engelsk som Land Art.

Værket »Sisters Ellidsbøl − Land Art for World Peace and Love« er udformet som en gigantisk cirkel af sten med fredssymbolet som tværgående linjer. Cirklen er udfyldt af farvede sten, der danner en himmel med en due, en måne og et hjerte samt jorden med alle dens nuancer og havet med en stor fisk.

Kunstneren bag »Sisters Ellidsbøl« er 63-årige Marianne Dotzek, der bor i en mindre by nær Hamborg og er kommet til Danmark gennem mange år. I de seneste tre år har hun sparet ferie og fridage sammen til at opholde sig seks uger ad gangen på Pension Havblik i Slettestrand, hvorfra hun tager til Ellidsbøl dag efter dag for at arbejde på projektet.

I denne sommer har hun desuden haft en fotoudstilling i Havbådehuset i Slettestrand med overskriften »Hav og Himmel«.

Fred og kærlighed

− Jeg besluttede at give mit kunstværk et budskab om verdensfred og kærlighed, fordi jeg er så absolut overbevist om, at vi må sige og gøre noget nu! Ikke kun for fred og kærlighed blandt mennesker, men også til Moder Jord selv.

Marianne Dotzek er nu rejst hjem for denne gang, men inden afrejsen hyrede hun dronefotograf Anders Rytter til at forevige værket ovenfra. Herefter samledes en lille flok på stranden for sammen med kunstneren at sige farvel til »Sisters Ellidsbøl«.

− Nu kan Moder Natur så tage pladsen tilbage igen, bemærker Marianne Dotzek.

Drømte om Ellidsbøl i morfintåge

Marianne Dotzek er til daglig pædagog i et mødested for familier med babyer og lidt større børn. Derudover udfolder hun sig som maler og fotograf og er på det seneste altså også blevet Land Art-kunstner.

− For omkring 10 år siden fandt jeg denne strand nær Bulbjerg for enden af Ellidsbølvej. Det forblev i mit hoved som et vidunderligt sted med den mest interessante samling af sten, som gletcherne efter istiden efterlod sig fra hele Skandinavien. Farver, former og stenenes grafiske udtryk inspirerede mig.

I 2013 skete der imidlertid en stor omvæltning i Marianne Dotzeks liv. Efter en hofteoperation blev hun inficeret med en multiresistent bakterie, og i 16 dage lå hun på ryggen i total isolation, hvor hun kæmpede mod døden, mens lægerne fyldte hende med store doser morfin.

− Denne tilstand får dig til at drømme, og i en langvarig drøm over flere dage så jeg for mig, at jeg kunne lægge en mosaik af sten på Ellidsbøl Strand, hvis jeg nogensinde ville kunne gå igen.

− Og det kunne jeg altså!

Det nytter at gøre noget

Naturligvis vakte Marianne Dotzek s projekt en vis opsigt blandt naboer og forbipasserende:

− Nogle fortalte mig, at John Lennon og Yoko Ono opholdt sig i Ellidsbøl gennem nogle uger i 1970, og selvfølgelig har de også været på denne strand. En yderst fascinerende fortælling!

I de sidste dage før afrejsen og Marianne Dotzeks farvelceremoni til sit værk fik hun adskillige samtaler med folk, der besøgte hende på stranden.

− Alle var enige i mit fredsbudskab, men mange mente, at det er nytteløst at gøre noget. Men jeg svarede, at hvis vi ikke gør noget, vil der ikke ske nogen forandring. Og dette er ikke idealistisk – det er meget realistisk!

For Marianne Dotzek selv har stedet og denne form for kreativt arbejde betydet utrolig meget:

− Jeg falder i dyb meditation, når jeg begynder om morgenen, og efter nogen tid føler jeg ikke nogen smerte. Mit hjerte er frit, og noget i mig begynder at synge. Naturen omkring mig, havet, klitheden, stenene, fuglene og himlen giver mig åndeløse stunder hver dag. Jeg er så taknemlig for at være her!

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...