Nyt liv: REST giver kasserede tekstiler og andre materialer nyt liv. Det handler om bærdygtighed og væredygtighed

Biersted/Aalborg: Urban City i Aalborg, og det regner lidt trøstesløst udenfor, mens kvinderne bag REST, Merete Knudsen, Dronninglund og Birgitte Sanden fra Biersted lader symaskinerne arbejde i deres fælles projekt med navnet, der helt bevist har flere betydninger.

- Navnet spiller jo på ordet ”rester,” men også det engelske ”rest” altså take af rest, siger Birgitte Sanden.

Rummet de sidder i er som resten af Urban City fabriksråt og oprindeligt.

Som at vende tilbage til en svunden tid, men krydret med nye tanker om bærdygtighed og et arbejdsliv fyldt med en større bevidsthed om blandt andet trivsel og sammenhæng.

- Vi var ikke i tvivl om, at det var her, vi skulle være, siger Birgitte Sanden og Merete Knudsen samstemmende.

- Her er den der blanding af iværksætteri og eftertanke og holdning til, at vi skal sænke tempoet i vores forbrug, som er nødvendigt for, at vi selv kan trives og tro på det, vi laver.

Rummet, de sidder i, er fyldt med forskellige materialer - rester om man vil.

REST er nemlig et koncept, der skal give materialer, der er kasserede eller i overskud et nyt liv - et nyt design. Altid med en lille fortælling om produktets oprindelse og idé vedhæftet.

- De her puder er for eksempel lavet af en rest, der er brugt til interiør på Læsøfærgen, og de her poser er lavet af et stort banner, som vi fik fra en ejendomsmægler, fortæller Merete Knudsen.

Hun er lige nu ved at lægge sidste hånd på en pose, der principielt kan bruges til hvad som helst: blyanter, make-up eller måske garnrester.

- Pointen er jo, at vores ting sagtens kan skifte ”rolle” undervejs og blive brugt til noget helt andet, end de var købt til.

- Og så bliver der i øvrigt kun nogle af få af netop den her rest, men så er den også brugt til sidste stump, smiler hun.

En lokal café i Aalborg har da også allerede købt ind på ideen og bestilt puder og andet interiør fra REST.

- Og så oplever vi generelt en stor begejstring, når vi henvender os og spørger, om vi må overtage nogle rester fra for eksempel møbelpolstere eller en fabrik, der har en stor restproduktion af skumgummi.

- Folk synes, det er fantastisk, at for eksempel et kæmpe banner fra en facade kan få nyt liv som vasketøjskurve, siger Birgitte Sanden.

Eller hvad med en smuk julestjerne fremstillet af gamle malerier, siger hun og finder et hjerte af læder.

- Det her er så en gammel lædersofa, og fyldet er gammelt arbejdsstøj!

Vi skal tænke anderledes

De to er slet ikke i tvivl om, at vi skal til at tænke os om, hvis vi skal redde miljøet, måske endda redde os selv fra stress og generel mistrivsel for os selv og vores børn.

- Vi er ikke på nogen måder ude på at være frelste, men vi har med REST bevist, at det kan lade sig gøre at skabe et firma, hvor vi kan være som de mennesker, vi er, siger Merete Knudsen.

- Og som vi nok egentlig altid har været - også da det ikke var sååååå moderne at snakke om de her ting.

Merete Karlsen kigger tankefuldt frem for sig.

- I virkeligheden handler det her måske også om at vende tilbage til nogle af de livsanskuelser, man kender fra blandt andet 50´erne, hvor nøjsomheden og tanken om at genanvende ting var lidt mere i højsæddet.

- Ikke at vi på nogen måder skal tilbage til de kønsroller, man kendte fra dengang, men jeg tror, at vi er nødt til at kigge på, hvad det er, vi prioriterer i vores liv, siger de.

Og selvom det jo altid er en chance at starte et nyt firma, så ser de det faktisk ikke sådan.

- Vi er startet meget fra ”scratch,” men har ikke måtte investere en masse, og vi har heller ikke en stor forkromet økonomisk plan, siger Merete Knudsen, der tidligere har arbejdet som blandt andet lærer og på et værested.

- Til gengæld har vi en holdning til, hvordan det skal føles at gå på arbejde, og måske især, hvordan det IKKE skal føles at gå på arbejde, siger Birgitte Sanden, der tidligt i sit liv tænkte blandt andet pasning af børnene ind i sit arbejdsliv først som hjemmegående og senere i kunsthåndværksfirmaet Manuka, som hun driver hjemme fra Biersted.

- Vi har naturligvis fokus på at producere. Men ikke bevidstløst.

De er ikke i tvivl om, at en nye bølge af bevidsthed om netop dette er på vej.

- Håndværksfagene vender tilbage. Vi har tidligere givet det hele til industrien. Nu er det tid til at tage det tilbage og blive bæredygtige og væredygtige, slutter RESTs ejere.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...