ALSANG: Parken ved Bratskov og Fjerritslev Lystanlæg danner ramme om to store folkefester 4. og 5. maj

JAMMERBUGT: Tradition og fornyelse går hånd i hånd, når 75-året for befrielsen efter den tyske besættelse af Danmark 1940-45 fejres lokalt i henholdsvis Brovst og Fjerritslev.

I Brovst er en arbejdsgruppe med repræsentanter for Jammerbugt Kulturskole, Jammerbugt Bibliotekerne, Lokalhistorisk Samråd, Kulturelt Samvirke samt områdets musikliv i gang med at lægge et omfattende program for en folkefest i parken ved herregården Bratskov i Brovst mandag 4. maj fra klokken 19.

Programmet bæres af fællessang – også kaldet alsang − som var den tidligste form for folkelig manifestation af national samling efter besættelsen i 1940, og hertil kommer både korsang og fællessang i en blanding af gammelt og nyt. Alsangen ledes af »The Wennerlins and Vestergaard«, som også vil introducere et udvalg af numre fra »Kongesangbogen«, der blev udgivet i anledning af Christian X’s 70-års fødselsdag 26. september 1940 og blev et vigtigt redskab i alsangen gennem de første besættelsesår.

Forskellige kor fra Jammerbugt Kommune forventes at slutte sig til fejringen, ligesom tidligere isenkræmmer Børge Møller, der har skrevet bogen »Vores egen lille krig«, vil berette om personlige oplevelser som ung i krigsårenes Pandrup. Klokken 20.36 vil frihedsbudskabet fra den engelske radio 4. maj 1945 lyde gennem højttalerne på nøjagtig samme tidspunkt som hin uforglemmelige aften, hvorefter spejderne tænder fakler.

Tirsdag 5. maj, som er den officielle flagdag for befrielsen, fortsættes festlighederne i Fjerritslev, hvor en arbejdsgruppe, der udspringer af Kultur- og Senior Centret på Parkvej, de ni foreninger bag »Sange ved havet« samt Kollerup-Fjerritslev Menighedsråd, har udstukket rammerne for et helaftensprogram fra klokken 18. Første afdeling skal foregå i Fjerritslev Lystanlæg, hvor der blev holdt store alsangsstævner under besættelsen. Indtil klokken 19, hvor det officielle program begynder, vil der være spillemandsmusik og mulighed for at hygge sig med medbragt mad. Herefter bliver der – ligesom i Brovst – alsang med et par af egnens kor som forsangere − herunder Hanbokoret − og midt på aftenen bliver der fakkeloptog

gennem byen til Kirkecentret, hvor der bydes på kaffe, tale og flere indslag fra de medvirkende kor og spillemænd.

Festlighederne afsluttes i Fjerritslev Kirke, hvor organist Jan Rox Eriksson vil tilrettelægge en halv times musikalsk program.

De to jubilæumsarrangementer er koordineret, således at flest muligt fra alle hjørner af Jammerbugt Kommune har mulighed for at deltage. I øvrigt er der i løbet af april planlagt en række optaktsarrangementer med fortælling og musik flere steder i kommunen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...