ÅBEN MØLLE: Danmarks eneste lyngklædte mølle deltog for syvende gang i det landsdækkende arrangement

GRØNNESTRAND: Den lille, lyngklædte mølle i Grønnestrand var igen i år omdrejningspunktet for markeringen af Dansk Mølledag, som gennem de seneste 26 år er blevet et fast tiltag i Danmark på tredje søndag i juni. Ikke færre end 109 møller over hele landet fejrede dagen på forskellig vis, heraf ni beliggende i Nordjylland.

Det er dog kun syvende gang, foreningen Lyngmøllens Venner af 2012 har deltaget i det landsdækkende arrangement ved at holde møllen åben fra klokken 14 til 16, fortæller formand Rita Rendow.

Den lille gårdmølle ved Grønnestrand, som i dag er den eneste bevarede af sin art i Danmark, blev efter flere års arbejde færdigbygget i 1886 af gårdens daværende ejer, Johan Kasper Sørensen, og det var også ham, der betjente møllen, indtil han som 80-årig døde i 1912.

Der knytter sig mange gode historier til lyngmøllen og gården Grønnestrand, som tidligere var sommerpensionat – nu feriecenter − og hjemsted for mange af egnens kunstmalere. Disse historier var der på årets mølledag mulighed for at fortælle til de besøgende, der lagde vejen forbi. I år var der ca. 30 gæster i løbet af eftermiddagen, og opholdet ved møllen var af forskellig varighed alt efter interesse og spørgelyst. En enlig fotograf var der i de to timer, møllen var åben.

Johan Kasper Sørensen forarbejdede mange ting i træ, og et af hans oldebørn medbragte en hjemmelavet lysestage til tællelys, idet han mente, at den kunne få en plads i møllen.

De besøgende havde mulighed for at hygge sig med kaffe med småkager, hyldeblomstdrik eller vandmelon.

Næste arrangement i regi af Lyngmøllens Venner er det traditionsrige 5. juli-arrangement, hvor der inviteres på aftensang og hygge på tidligere pensionatsvært Lars Søndergaards fødselsdag. Lars Søndergaard boede hele sit liv på Grønnestrand fra 1905 til 1985.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...