Lars Mogensen overtager Slagter Palle

0
Lars Mogensen overtager Slagter Palle efter Palle Gyldenløve. Det bliver et glidende generationsskifte, så man vil stadig have rig mulighed for at møde den gamle slagter i forretningen. Lars Mogensen har arbejdet i slagterforretningen i 21 år, derfor er beslutningen om at købe også kommet helt naturligt. Foto: Bo Lehm
Lars Mogensen overtager slagterforretningen Slagter Palle i Fjerritslev efter Palle Gyldenløve. Sidste weekend holdt slagterne i fællesskab åbent hus for at fejre beslutningen.

– Det var egentlig meningen, at det bare skulle være en lille markering. Men der kom virkelig mange mennesker, fortæller Lars Mogensen, der er både taknemmelig og overvældet over, at så mange valgte at komme forbi for at sige tillykke.

Beslutningen om at overtage forretningen var ikke svært for den 37-årige slagter. For havde han ikke truffet den beslutning, havde der måske slet ikke været en slagter i Østergade længere.

– Vi er jo som en familie her – vi passer på hinanden, fortæller Lars Mogensen, der ikke kunne forestille sig, at Slagter Palle skulle lukke.

Selv har han arbejdet i forretningen i 21 år – men det var lidt af et tilfælde, at han endte lige netop i Fjerritslev.

– Jeg kommer egentlig fra Aggersund, men jeg var på efterskole i Aabybro, fortæller Lars Mogensen, der i efterskoletiden skulle i erhvervspraktik og ved et tilfælde endte hos Slagter Palle. Siden var han ikke i tvivl om, at det var her, han skulle arbejde. Og sådan blev det.

I dag bor han i Fjerritslev og cykler på arbejde – et arbejde, han ikke ville bytte for noget andet, også selvom arbejdstiden ind i mellem bliver lang. Der er ikke megen tid til at hænge ud med vennerne, når arbejdstiden strækker sig til hen på aftenen og weekenderne også bliver brugt i forretningen.

Slagterforretningen bringer mad ud af huset og her er det Lars Mogensen, der står for at lave maden, hvilket han sætter en stor ære i – og for ham føles selv en lang arbejdsdag ikke som en pligt; han nyder at være på arbejde og at kunne afslutte dagen med at tage hjem til sine hunde med fornemmelsen af, at han er på den helt rigtige hylde her i livet. Kun om tirsdagen holder han fri. Den fridag bruges næsten altid på en tur ud i skoven med hundene.

– Så tager vi ud i naturen og samler svampe eller bær. Det er noget, jeg går rigtig meget op i. Jeg er nok lidt en madnørd, ler Lars Mogensen, der i sin fritid ellers er med på old boys fodboldholdet.

– Men jeg spiller ikke. Jeg er ikke blevet 40 år endnu, så jeg laver bare maden. Det er nok også det bedste, jeg har så mange skader, at jeg nok er bedst bevendt som madmor, siger Lars Mogensen med et grin og lægger ikke skjul på, at både han og hundene nyder at komme til fodbold, selvom det kun indebærer, at der skal trylle i køkkenet og ikke på grønsværen.

– Det lader jeg de andre om, smiler Lars Mogensen, der er glad for, at han trods sin unge alder har fået lov til at få en plads på “holdet”. Det er Palle Gyldenløve, der har fået ham med på vognen – faktisk er de to næsten uadskillelige.

– Når vi er ude at lave mad til arrangementer, er der faktisk ind i mellem nogen, der tror, at jeg er Palles søn, men det er jeg jo ikke, ler Lars Mogensen, der – trods alt – godt kan forstå, hvorfor nogle kunne få den tanke.

Efter 21 år sammen har deres venskab udviklet sig til noget helt unikt. De er på mange måder forskellige, men også meget ens. Og så kender de hinanden så godt, at de også ved, hvilke styrker og svagheder de hver især har. Det udnytter de også i det daglige i butikken, fortæller Lars Mogensen, der bakkes op af Palle Gyldenløve.

– Vi supplerer hinanden rigtig godt, fortæller Palle Gyldenløve, der er glad for, at det er Lars Mogensen, der har overtaget hans livsværk.

– Lars er en rigtig god og dygtig fyr, understreger Palle Gyldenløve, der ellers ikke er typen, der smider om sig med rosende ord – men Lars har vist, at han kan sit håndværk og at han har det, der skal til, for at skabe både en nutid og en fremtid for Slagter Palle i Fjerritslev, understreger Palle Gyldenløve, der dog vil være at finde i forretningen et stykke tid endnu, selvom det jo egentlig er meningen, at han skal drosle ned.

– Jeg plejer jo at være her 70-80 timer om ugen, så hvis bare jeg kan komme ned på 40 timer, så er jeg glad, fortæller slagtermesteren, der har rundet de 66 og glæder sig lidt til at have mere fri end i dag, selvom han nok alligevel ender med at stå i slagterforretningen ganske ofte.

Det kan være svært at ændre den, man er – og har man altid arbejdet og mødt ind klokken fem for at sørge for, at alt er i orden og selv hentet de dyr, der skulle serveres på middagsbordene i Fjerritslev og omegn, så er det svært bare at holde op fra den ene dag til den anden. Derfor bliver det også et glidende generationsskifte.

Det betyder dog ikke, at alt er, som det plejer. Nærmest tværtimod. Lars Mogensen har allerede foretaget de første ændringer, da man fra nu af ikke længere kan finde den hakkede fars i køledisken, men skal op til ekspedienten for at få den. Her bliver den lavet frisk, direkte i butikken af kød fra køledisken.

– Så kan folk se, hvad det er, de får, forklarer Lars Mogensen, der bestemt er tilhænger af frisk hakket kød frem for det vakuumpakkede i dagligvarebutikkerne.

Det er med andre ord præcis som i slagterforretninger før i tiden – og det er netop den stemning og den holdning til håndværket, som Lars Mogensen gerne vil vise er gældende i butikken. Derfor har han og resten af medarbejderne i Slagter Palle også brugt tiden på at genskabe lidt af den traditionelle stemning i slagterbutikken, som herskede før i tiden. Og der er også blevet plads til et lille hyggeligt hjørne med caféborde, hvor folk kan slå sig ned for at nyde deres frokost i butikken.

Del

Lukket for kommentarer

Denne webside benytter Cookies til at forbedre din oplevelse. Ved at bruge websiden accepterer du dette! Læs mere om dette

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close